Podziel się wrażeniami!
Witam
Poruszę temat bo może firma sony pokusi się o dodanie uaktualnienia dla siedemsetki w postaci
blokowania światła w spuście migawki. Wyszła poprawka taka co dziwne dla niższych modeli Czy jeszcze komuś brakuje tej funkcji tak jak mi
Czy jeszcze komuś brakuje tej funkcji tak jak mi
Lajam napisał(a):
Trudno nawet mi sobie wyobrazić, żeby przenosić guzik AEL na spust.
Dla mnie byłoby to po prostu niewygodne (jest mz bardzo wygodnie usytuowany) i chyba niepożądane. Przykładowo - na koncercie...masz pomiar punktowy, ustawiasz sobie ostrość na jakiegoś muzyka i czekasz na jakiś ciekawszy moment i kiedy on nadchodzi, w tym czasie zmienia Ci się oświetlenie (gaśnie lub wchodzą dodatkowe światła) - zablokowana z ostrością ekspozycja nie zmienia się i zdjęcie nadaje się do kosza bo albo niedoświetlone albo przepał..
Skoro łapię ostrość w jakimś punkcie to znaczy że chodzi mi o dobre doświetlenie własnie tego punktu. Więc muszę dwa razy wykonać tą samą czynność na ten sam punkt. Jakbym fotografowała sobie krajobrazy i kamiuszczyki to mogę sobie łapać 8x nawet, a w ferworze walki np. na ślubie czy fotografii reportażowej nie ma na to czasu. Nie rozumiem jak może takiej funkcji komuś nie brakować. Patrzyłem taka opcja jest u każdego innego producenta i pomimo tego, że jest osobny też przycisk do blokowania ekspozycji, a w sony się nie chciało.
Skoro łapię ostrość w jakimś punkcie to znaczy że chodzi mi o dobre doświetlenie własnie tego punktu. Więc muszę dwa razy wykonać tą samą czynność na ten sam punkt.
to ja ciebie nie kapuje jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz. Przestaw sobie w tej swojej a350 pomiar świtała na punkt i złap ostrość na ciemnym obszarze a później skadruj zdjęcie tak że af znajdzie się w jaśniejszym miejscu niż łapałeś ostrość ( to miejsce będzie nie doświetlone)
Dla testu przestaw sobie aparat na preselekcję przysłony i punktowy pomiar złap ostrość w dowolnym punkcie manewruj teraz aparatem po terenie zobaczysz jak zmienia się czas naświetlania, gdy by była blokada w spuście migawki ten czas został by zablokowany jednym ruchem. Pozdrawiam
Dobra zwracam honor.
Faktycznie nie blokuje się ekspozycja przy punktowym pomiarze światła ale przy wielopunktowym już nie zauważyłem żeby się zmieniała, aczkolwiek faktycznie w niektórych sytuacjach może to sprawiać problem.
to ja ciebie nie kapuje jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz.
AEL dziala tak jak trzeba w a700 = intuicyjne umiejscowienie przycisku, ja bym go nigdzie nie przenosil.
Witam. ja zasugerowałbym chętnie firmie Sony drobną poprawkę w sofcie polegającą na tym by po przyciśnięciu spustu migawki do połowy i przytrzymywaniu go, następowało blokowanie nawsawienia ostrości bez jednoczesnego blokowania nastawienia ekspozycji (w zależności od trybu A lub S następuje obecnie blokada czasu lub przysłony dla skadrowanego ujęcia). W Canonach podczas przytrzymywania spustu migawki po nastawieniu ostrości środkowym czujnikiem na wybrany obiekt można dowolnie zmieniać kadrowanie, a aparat przez cały czas śledzi jasność w kadrze i zmienia parametry ekspozycji. Często jest to bardzo przydatne, gdyż nie musimy wówczas używać osobnych przycisków blokady ostrości czy blokady ekspozycji, co z kolei przyspiesza dokonanie wastaw w sytuacji gdy nie mamy za wiele czasu na nastawianie ostrości, dobór wlaściwej ekspozycji i kadrowanie. Myslę że ta opcja w menu aparatu (oczywiście zamiennie, czyli z możliwością wyboru przez uzytkownika, wraz z opcją, króra jest obecnie
Herqles napisał(a):
Witam. ja zasugerowałbym chętnie firmie Sony drobną poprawkę w sofcie polegającą na tym by po przyciśnięciu spustu migawki do połowy i przytrzymywaniu go, następowało blokowanie nawsawienia ostrości bez jednoczesnego blokowania nastawienia ekspozycji