Podziel się wrażeniami!
Witam
Od niedawna jestem psiadaczem 580 z DT 18-55 SAM. Mam jeszcze lampę Minolta 3600 HSSD. Jest to moja pierwsza wcześniej miałem Minoltę Z2.
Moje pytania o to co (jakiej firmy)kupić, czy warto i czy to jest napewno potrzebne:
- osłona przeciwsłoneczna
-filtr UV
- obiektyw (mam zamiar 55-200 SAM) czy jakiś inny
Mam instrukcję w pdf jeśli by komuś była potrzebna.
EDO napisał(a):
Witam
Moje pytania o to co (jakiej firmy)kupić, czy warto i czy to jest napewno potrzebne:
-filtr UV
Mam instrukcję w pdf jeśli by komuś była potrzebna.
Tak jak Tadeusz mówi - ma rację. Tymbardziej, że napisałeś "od niedawna" - a więc ruszaj w świat i fotografując odkryjesz dalsze potrzeby.
Oczywiście można powiedzieć: dokup Grip, dokup filtry, obiektywy (i to najróżniejsze), ale nikt tak na prawdę nie zna Twoich "foto preferencji" mam kolegę który spełniony jest mając korpus A200+CZ16-80.
Pewnie niedlugo dokupię obiektyw 55-200 i drugie aku. A reszta przyjdzie z czasem.
Kolega mnie pytal czy w jest licznik zdjęć. W instrukcji znalazlem tylko ile można jeszcze zrobić(zapisać na karcie), a nic na temat ile zrobiono aparatem od pierwszego włączenia.
Wiele razy ten temat był poruszany na forum. Odpowiedź brzmi nie ma licznika. Liczbę klapnięć może sprawdzić tylko CSI.EDO napisał(a):
Kolega mnie pytal czy w jest licznik zdjęć. W instrukcji znalazlem tylko ile można jeszcze zrobić(zapisać na karcie), a nic na temat ile zrobiono aparatem od pierwszego włączenia.
EDO napisał(a):
Witam
Od niedawna jestem psiadaczem 580 z DT 18-55 SAM. Mam jeszcze lampę Minolta 3600 HSSD. Jest to moja pierwsza wcześniej miałem Minoltę Z2.
-filtr UV
piotruso napisał(a):
Jeżeli chodzi o osłonę p/słoneczną (czy jak woli jeden z naszych kolegów przeciwświetlną) to jest nie tylko potrzebne ale wręcz (oczywiście według mnie) obowiązkowe. Osłona jak najgłębsza, jak najbardziej dopasowana do obiektywu, do jego kąta widzenia powinna być zawsze założona na obiektyw w sposób "roboczy" czyli powinna wystawać przed obiektyw (ja nawet specjalnie dobierając torbę szukam większej aby zmieścił się tam obiektyw z osłoną założoną do pracy. Oczywiście kupując obiektyw (szczególnie nowy) dostałeś osłonę w zestawie.
Dzięki za rady.
Kupiłem zestaw aparat + obiektyw w Fotojokerze i osłony nie było.
Pewnie jak kupię 55 200 to w nim jest.
A co do tematyki zdjeć to mogę powiedzieć że wszysto. Dzieciaki mniejsze i większe (fotkograf amator w rodzinie) , portrety, makro bo interesuję się też modelarstwem kartonowym, a tam sa ciekawe tematy.
sadam napisał(a):
do obiektywu SAL 1855 NIE JEST dodawana osłona przeciwsłoneczna.
Była dodawana do SAL1870, ale że i tak nikt jej nie używał to przyoszczędzono
sadam napisał(a):
Małe sprostowanie, żeby Kolega EDO nie biegł do sklepu nie potrzebnie - do obiektywu SAL 1855 NIE JEST dodawana osłona przeciwsłoneczna.
Była dodawana do SAL1870, ale że i tak nikt jej nie używał to przyoszczędzono