anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czerwone plamki

xaeross
Początkujący

czerwone plamki

Czy ktoś spotkał się z powyższym błędem? Zauważyłem, że na niektórych zdjęciach są czerwone plamki. zawsze w tych samych miejscach chociaż na różnych zdjęciach. Czy to problem pyłków na szkle, lustrze czy błąd matrycy?

51 ODPOW. 51
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

fajnie byłoby gdybyś wstawił przykładowe zdjęcie...

Początkujący

ot taka czerwona plamka. po skadrowaniu tak wygląda. Pojawia się zawsze w tym samym miejscu przy dłuższych czasach naświetlania

xaeross
Początkujący

oj nie da rady ARW'a dodać zablokowane

ronie-----
Początkujący

Możesz skorzystać z jakiegoś zewnętrznego serwera, np. speedyshare, rapidshare i inne ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

xaeross napisał(a):

po skadrowaniu tak wygląda. Pojawia się zawsze w tym samym miejscu przy dłuższych czasach naświetlania

To tzw "gorące piksele"

Nie orientuję się jak wygląda ta sprawa w A500/550, ale przynajmniej w A100 aparat co miesiąc sam mapował piksele, można było to jednak wymusić w dowolnym czasie poprzez odpowiedni trick ;)

Date zmień o miesiac w przód i wylacz aparat. Następnie włącz, cofnij/przywróc datę i znów wyłącz aparat. Po kolejnym włączeniu gorące piksele powinny być zmapowane.

Daj znać czy działa :)

xaeross
Początkujący

tuta jest opcja mapowania pikseli. ale niestety nic nie daje mam kilka czerwonych i niebieski.. jeżeli to cokolwiek zmienia. Czy gwarancja to obejmuje?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

xaeross napisał(a):

tuta jest opcja mapowania pikseli. ale niestety nic nie daje mam kilka czerwonych i niebieski.. jeżeli to cokolwiek zmienia. Czy gwarancja to obejmuje?

Ale mapowanie pikseli nie odbywa się po włączeniu tej opcji tylko prawdopodobnie raz w miesiącu. Stąd proszę Cię o wykonanie tricku z datą.

A tak czy inaczej do gorących pikseli trzeba się przyzwyczaić po prostu. ;)

xaeross
Początkujący

tak to wygląda w pełnym rozmiarze, ale z niewielka kompresja i przycięciu

xaeross
Początkujący

zrobiłem trik, niestety nic nie dało.