Podziel się wrażeniami!
Witajcie!
Jako, że mnie wzięło ostatnio na fotografie portretową, to pomyślałem sobie o zakupie gripa. Interesującą dla mnie kwestią jest to, czy opłaca się kupować oryginalny grip czy tańsze zamienniki lub zamiennik z pilotem. Kupno nowego, oryginalnego gripa myślę, że nie wchodzi w grę. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedzi!
Za chwilę pewnie ktoś napisze że najlepiej oryginał bo na pewno będzie współpracował a z zamiennikami nic nie wiadomo.
Tylko że nawet używka oryginału to jest niecałe 300 zł.
Nie miałem do czynienia z żadnymi grypami do a200/300/350. Używałem oryginalnego z a700.
Natomiast sam stoję przed podobnym dylematem jak Ty i mam zamiar kupić ten:
http://allegro.pl/battery-pack-grip-son ... 45728.html
w aukcji jest bardzo dokładnie opisane jak powinien działać (szczególnie chodzi o zasilanie) i 24 mce gwarancji więc będę go wymieniał aż znajdzie się dobry i sprawny. A że mam blisko to nie będzie duży problem.
Fajnie by było mieć oryginalny ale jak kupię zamiennik i dołożę do różnicy 50 zł to kupie kolejną pozycję na mojej liście życzeń czyli maf 35-70/4.
A te z pilotem nie wzbudzają mojego zasilania...
po pierwsze temat wałkowany wielokrotnie czemu nie skorzystałeś z wyszukiwarki?
po drugie zamienniki trzeszczą są źle spasowane rozładowują baterie kiedy aparat leży sobie grzecznie w torbie i zdarza się że nie wykrywają baterii...
po trzecie na kkm-ie leży grip za 300zł org, a na allegro co jakiś czas fotojoker wypuszcza aukcje z gripami do a300 ost taka skończyła się za około 250zł...
Szukałem w wyszukiwarce, ale nie miałem czasu, żeby przeglądać ponad 20 stron i szukać tego odpowiedniego. Dzięki za odpowiedzi
Jeszcze jedno pytanie w takim razie, kupować teraz ten z KKM-u czy czekać na aukcje z fotojokera i kupić może taniej (apropos, te gripy z fotojokera są nowe?)? Jaka cena za oryginał jest dobra?
Toxek napisał(a):
Szukałem w wyszukiwarce, ale nie miałem czasu, żeby przeglądać ponad 20 stron i szukać tego odpowiedniego. Dzięki za odpowiedzi
Jeszcze jedno pytanie w takim razie, kupować teraz ten z KKM-u czy czekać na aukcje z fotojokera i kupić może taniej (apropos, te gripy z fotojokera są nowe?)? Jaka cena za oryginał jest dobra?
Ja kupiłem grip'a do A300 oryginał za 270 zł. E-fotojoker na allegro czy cos takiego, wystawia mase sprzetu nowego od złotówki na allegro, tzw. czyszczenie magazynów w centrali i wszystko NOWE i z gwarancją. Jak kupiłem gripa to wystawili 9 szt. właśnie oryginałów od złotówki i udało mi się wygrać dopiero 6 aukcję za 270 zł., gdzie w sklepie Fotojoker'a kosztuje ponad 500 zł.
Nie dałbym 500 zł. za grip, ale za 270zł. oryginał to się skusiłem i nie żałuję. Aparat jest cięższy i przez to stabilniej się go trzyma, ale też szybciej męczy ręce. Pionowe zdjęcia z gripem to bajka, bo nie trzeba trzymać ręki ponad głową, żeby wykadrować i nacisnąć spust.
Podsumowując: warto jeśli trafi się okazja cenowa.
Ja za swój zapłaciłem 599zł w FJ i nie żałuję do tej pory, gdy widziałem jak się kolega męczył z zamiennikiem. Niedawno sprzedałem moją A300 z gripem i będę kupować kolejny zestaw mam nadzieję, że uda mi się znaleść używanego za rozsądne pieniądze. Preferuję orginał ale jeżeli będę musiał to zaryzykuję z zamiennikiem. Inny kolega zdaje się, że w Canonie korzysta z zamiennika i chwali, a zapłacił za nowy coś koło 250zł i ma 24miesiące gwarancji.
Pewnie z zamiennikami to po prostu taka loteria.
Pit tylko jest taka dość istotna kwestia - zamiennik, czy oryginał w canonie to nie ma większego znaczenia. Nie ma większej różnicy. Wszystko kanciate i średnio wygodne. Gripy SONY to jest coś w co warto zainwestować.
Ja np. do a200 miałem gripa, do a700 miałem gripa. Wsio oryginał. Zaś do a850 nie mam i ubolewam. Nie mam ze względów finansowych, a kupno zamiennika to kasa wyrzucona w błoto. Kupuję oryginalne bo są po prostu lepsze, wygodniejsze, pewniejsze, no i przy ewentualnej odsprzedaży szybciej i łatwiej sprzedać oryginał niż podróbkę.
kris napisał(a):
Pit tylko jest taka dość istotna kwestia - zamiennik, czy oryginał w canonie to nie ma większego znaczenia. Nie ma większej różnicy. Wszystko kanciate i średnio wygodne. Gripy SONY to jest coś w co warto zainwestować.
Ja np. do a200 miałem gripa, do a700 miałem gripa. Wsio oryginał. Zaś do a850 nie mam i ubolewam. Nie mam ze względów finansowych, a kupno zamiennika to kasa wyrzucona w błoto. Kupuję oryginalne bo są po prostu lepsze, wygodniejsze, pewniejsze, no i przy ewentualnej odsprzedaży szybciej i łatwiej sprzedać oryginał niż podróbkę.