Podziel się wrażeniami!
Witam! Mam pytanie odnośnie odpowiedniego wyboru balansu bieli podczas focenia.
Miejsce to klub (parkiet dużo ludzi, ciemno)
sprzęt : a200 + 50/1.8 +hvl f42am
twórczą ustawiam na ADOBE RGB, oczywiscie RAW, i teraz co w balansie bieli....
a moze ustawiac ręcznie liczę np :4400k, hmmm no nie wiem...
skoro robisz w RAWach balans sobie dobierzesz podczas obróbki
ja daję na czuja lub wcale nie zmieniam (AWB), a potem wywołując RAWy szukam odpowiedniego balansu
O ustawianiu WB było już dużo na tym forum.
Jak wspomniał kris, gdy robisz w RAW, to WB ustawiasz w programie graficznym (auto w aparacie).
Poza tym lustrzanki SONY mają opcję pomiaru i ustawienia własnego WB - popatrz w instrukcji - wystarczy do tego biała kartka (ostatecznie biały obrus, talerzyk itp.).
w 90% przypadków strzelania zdjęć na dworze balans wystarczy ustawić na chmurach...
Deviant napisał(a):
w 90% przypadków strzelania zdjęć na dworze balans wystarczy ustawić na chmurach...
armani2414 napisał(a):
Miejsce to klub (parkiet dużo ludzi, ciemno)
Kris - śmiejesz się, a ja powtarzam to, co pisze we wszystkich swoich książkach Bryan Peterson.
Jak strzelam w jpg na dworze, to rzeczywiście lepiej ustawić w balansie bieli chmurkę niż np automatyczny. Sprawdź sam czasami zanim zaczniesz wklejać swoje żenujące uśmieszki...
Pośpieszyłem się z odpowiedzią - przepraszam.
jestem nowicjuszem - ale balansem bieli bawię się na poziomie obróbki RAWów, tak jak mówił Tadeusz
Deviant napisał(a):
Kris - śmiejesz się, a ja powtarzam to, co pisze we wszystkich swoich książkach Bryan Peterson.
kris napisał(a):
Deviant napisał(a):
jak widać czytanie ze zrozumieniem u ciebie jeszcze troszku szwankuje. Liczę, że się to poprawi
a nie lepiej po prostu było usunąć posta lub jeśli już nie mogłeś - poprosić o usunięcie ?
ale dajmy już spokój - grunt, żeby armani sobie poradził z balansem bieli na imprezie