Podziel się wrażeniami!
Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy )
Witaj,
przyroda więc raczej coś długiego:
55-200
70-300 G
70-200 2.8
krajobraz (szeroki kąt):
albo to co masz, czyli kit
albo 11-18 jeśli potrzebujesz szerzej
statyw (nauczy Cię cierpliwości i dopracowanych kadrów)
trudno jest ot tak podać co Tobie będzie potrzebne - każdy ma inne priorytety i budżet
kris napisał(a):
trudno jest ot tak podać co Tobie będzie potrzebne - każdy ma inne priorytety i budżet
budżet powiedzmy ok 800 - 1000 zł. Jak Bóg da to będzie więcej. Ale na dzień dzisiejszy zostańmy przy 1000.
Ruda napisał(a):
budżet powiedzmy ok 800 - 1000 zł. Jak Bóg da to będzie więcej. Ale na dzień dzisiejszy zostańmy przy 1000.
55-200 albo flinta (Minolta 70-210 f4)
55-200 SAM.
Sam czekam aż będzie szerzej dostępny, narazie tylko w Pixmanii jest za 1080.
55-200 SAM polecam lepiej robi do kita ale na krajobrazy to sie nie bardzo nadaje za wąski jest sam chodze z kitem w plecaku hehehe
Więc krajobrazy poczekają na lepsze czasy
Na razie skupię się na tych dłuższych obiektywach. Jak widzę najbardziej polecany jest 55-200. Dzięki za porady, jak ktoś jeszcze chce coś dodać to się nie krępujcie i piszcie
Witam! jestem nowa na Forum. Posiadam Sońkę 300 i też chciałabym w granicach 1000 zł dokupić konkretny obiektyw. Co to w ogóle jest ten skrót SAM?
Myślałam o obiektywie Sigma 18-200.
Jaki najlepszy do portretów? a jaki do makro? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedzi.