Podziel się wrażeniami!
Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy )
Witamy
SAM to skrót od Smooth Autofocus Motor - jest to rodzaj silnika umieszczanego w obiektywie, żeby bardziej celnie ustawiał ostrość (co nie znaczy, że obiektywy bez SAMa radzą sobie źle).
Z najtańszych mogę polecić Sigmę 70-300 APO DG - bardzo fajny obiektyw który pozwala na uzyskanie lepszego zbliżenia niż 55-200. No i kosztuje tylko 899.00 zł
Jest jeszcze nowsza wersja - Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG OS Macro - podobno lepsza optycznie, ale to już wydatek równo 1000zł.
Do portretów i do macro trzeba dwóch innych obiektywów... tutaj sprawa już nie jest taka prosta ani tania. Tanią portretówkę można dostać za ok. 650zł - Sony DT 50mm f/1.8 SAM (sam mam, świetny obiektyw z bardzo ładnym rozmyciem tła i płytką głębią ostrości, a przy tym bardzo ostry po przymknięciu przesłony do f/5.6), obiektyw makro to już wydatek ponad tysiąca, ale szkła makro w ograniczonym zakresie można też używać do portretów
Co do Sigmy 18-200 - nigdy nie byłem zwolennikiem zoomów o takim szerokim zakresie ogniskowych. Są bardzo uniwersalne - można robić i krajeobrazy i ptaki w locie jednym obiektywem, ale przy tym mają dość nieostry obraz, szczególnie na brzegach i tendencję do wykrzywiania obiektów na szerokim kącie - jeśli nie planujesz dokupywania obiektywów w przyszłości to Sigma będzie bardzo dobrym wyborem, ale jeśli zdecydujesz się na rozbudowywanie swojej "szklarni" i poważniejszą zabawę fotografią to już odradzałbym ten wybór.
Serdecznie dziękuję za podpowiedź. To właśnie to czego szukałam. Wiem teraz o co prosić Mikołaja Bardzo cenię sobie rady doświadczonych. Mam nadzieję iż w przyszłości będę nieraz z nich korzystała. Pozdrawiam serdecznie. Elżbieta
Z najtańszych mogę polecić Sigmę 70-300 APO DG - bardzo fajny obiektyw który pozwala na uzyskanie lepszego zbliżenia niż 55-200. No i kosztuje tylko 649.00 zł
Bleah w robocie nie lubią jak siedzę na forach, więc staram się pisać szybko, no i w pośpiechu wkradają się różne głupie błędy :smileyredface: przepraszam elu!
Hmmmm! to co mam sobie teraz kupić?? bo powiem że biorę też wzgląd na cenę.
Witaj Elu ...
Ja Tobie proponuje Sony 55-200 SAM
Czyli "kita" zostawiam sobie na krajobrazy .
ela71 napisał(a):
Hmmmm! to co mam sobie teraz kupić?? bo powiem że biorę też wzgląd na cenę.
TAK, MAM KITUSIA 18-70 .
no, to jak zauważył Lajam - Sigma 70-300 DG kosztuje tylko 649.00 zł (bez oznaczenia APO)
więc śmiało możesz zacząć się rozglądać za tym obiektywem
Jeśli byłabyś ciekawa to - Sigma 70-300 APO DG ma ostrzejszy i bardziej kontrastowy obraz, ale w sumie Tadeusz ma rację i na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy tańsza wersja - tym bardziej, że różnica w cenie jest zauważalna.