Podziel się wrażeniami!
Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy )
krzyho4 napisał(a):
bo moze sie kiedys zdazyc ze krecimordka przeszkadza odrobine w wykorzystaniu filtrow
Lajam napisał(a):
Elu, jeśli chodzi o tą Sigmę - nigdy nie stawiaj jej na bagnecie podczas zmiany obiektywów - tylnia soczewka jest wypukła i może się uszkodzić podczas takiej pozycji. Czyli zanim postawisz na bagnecie, załóż tylny dekielek.
colorful napisał(a):
z tego samego powodu zakładaj zawsze na to szkiełko dekielek sigmy, który jest odrobinę wyższy, w tego co się orientuję, od dekielków sony'ego
Lajam napisał(a):
krzyho4 napisał(a):
bo moze sie kiedys zdazyc ze krecimordka przeszkadza odrobine w wykorzystaniu filtrow
Weź tylko pod uwagę, że w takim zoomie jak 70-300 jedyny sensowny filtr to polaryzacyjny i szary.
Połówki i tak sa najsensowniejsze i najwygodniejsze w systemie Cokin, a tu kręcenie mordką nie ma nic dorzeczy.
Tadeusz napisał(a):
Połówki Cokin, kręcenie mordką nie ma nic dorzeczy.
krzyho4 napisał(a):
i za kazdym razem zmieniajac kadr trzeba zmieniac polozenie filtra , a byc moze odrobine prosciej jest w minolcie (D)
Lajam napisał(a):
krzyho4 napisał(a):
i za kazdym razem zmieniajac kadr trzeba zmieniac polozenie filtra , a byc moze odrobine prosciej jest w minolcie (D)
Używam Cokina na kicie m. in. i nie mam problemu z utrzymaniem poziomu połówki - żadna filozofia. Co innego, gdyby był nakręcany. A Sigma 70-300, też nie kręci. Mordką
Tadeusz napisał(a):
Używam Cokina na kicie m. in. i nie mam problemu z utrzymaniem poziomu połówki - żadna filozofia. Co innego, gdyby był nakręcany. A Sigma 70-300, też nie kręci. Mordką