anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw? A300

Ruda------
Początkujący

Jaki obiektyw? A300

Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy ;) )

53 ODPOW. 53
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

krzyho4 napisał(a):

bo moze sie kiedys zdazyc ze krecimordka przeszkadza odrobine w wykorzystaniu filtrow

Weź tylko pod uwagę, że w takim zoomie jak 70-300 jedyny sensowny filtr to polaryzacyjny i szary. Przy konstrukcji polara raczej nie ma problemu z kręcącą się przednią soczewką bo filtr można przekręcić na obiektywie po wykadrowaniu i zablokowaniu ostrości.

Sigma jaką posiada ela71 to bardzo fajne szkło dla początkujących i nie do końca jest tak, że regułą jest słaba ostrość na długim końcu...to zależy od egzemplarza. Ja miałem ten obiektyw i na ostrość nie narzekałem.

Elu, jeśli chodzi o tą Sigmę - nigdy nie stawiaj jej na bagnecie podczas zmiany obiektywów - tylnia soczewka jest wypukła i może się uszkodzić w takiej pozycji. Czyli zanim postawisz na bagnecie, załóż tylny dekielek. :)

profile.country.pl_PL.title
colorful-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Elu, jeśli chodzi o tą Sigmę - nigdy nie stawiaj jej na bagnecie podczas zmiany obiektywów - tylnia soczewka jest wypukła i może się uszkodzić podczas takiej pozycji. Czyli zanim postawisz na bagnecie, załóż tylny dekielek. :)

z tego samego powodu zakładaj zawsze na to szkiełko dekielek sigmy, który jest odrobinę wyższy, w tego co się orientuję, od dekielków sony'ego :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

colorful napisał(a):

z tego samego powodu zakładaj zawsze na to szkiełko dekielek sigmy, który jest odrobinę wyższy, w tego co się orientuję, od dekielków sony'ego :)

Nie jest wyższy - inaczej wchodzi na bagnet tj. znacznie ciaśniej niż sony/minolta i istotnie w Sigmie znacznie lepiej się sprawdza. ;)

krzyho4
Początkujący

Lajam napisał(a):

krzyho4 napisał(a):

bo moze sie kiedys zdazyc ze krecimordka przeszkadza odrobine w wykorzystaniu filtrow

Weź tylko pod uwagę, że w takim zoomie jak 70-300 jedyny sensowny filtr to polaryzacyjny i szary.

ok wszystko sie zgadza ale brales pod uwage filtry polowkowe, bo ja kupujac sony 75-300 nie bralem tego pod uwage,i za kazdym razem zmieniajac kadr trzeba zmieniac polozenie filtra , a byc moze odrobine prosciej jest w minolcie (D)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Połówki i tak sa najsensowniejsze i najwygodniejsze w systemie Cokin, a tu kręcenie mordką nie ma nic dorzeczy.

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Połówki Cokin, kręcenie mordką nie ma nic dorzeczy.

jak to nie ma nic dorzeczy ,czasem tu nic nie moge zrozumiec , ale to moze moja wada przyswajania wiadomosci
no wez i krec wszystko jesli zmieniasz kadr, automatycznie zmienia ci sie ustawienie filtra , jesli zle pisze to prosze popraw moje wiadomosci

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

krzyho4 napisał(a):

i za kazdym razem zmieniajac kadr trzeba zmieniac polozenie filtra , a byc moze odrobine prosciej jest w minolcie (D)

Zastrzel mnie, ale ja sobie nie przypominam, żeby Minolta 75-300 (D) czy jej odpowiednik od Sony (75-300) nie kręciły przednią soczewką podczas ostrzenia...przy zmianie ogniskowej nic się nie rusza, ale kręcić - to jednak kręci :smileyrolleyes:

Filtry połówkowe mają szersze zastosowanie raczej w szerokich szkłach i jest to jak słusznie Tadeusz zauważył, zazwyczaj system Cokin P.

Niewiele osób wykorzystuje zoomy 70-300 do krajobrazu gdzie najczęściej właśnie połówka się przydaje. :)

krzyho4
Początkujący

Lajam napisał(a):

krzyho4 napisał(a):

i za kazdym razem zmieniajac kadr trzeba zmieniac polozenie filtra , a byc moze odrobine prosciej jest w minolcie (D)

Zastrzel mnie, ale z flinty /quote] moze i nie mam racji :smileyredface:
za wszelkie podpowiedzi przepraszam :c10

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Używam Cokina na kicie m. in. i nie mam problemu z utrzymaniem poziomu połówki - żadna filozofia. Co innego, gdyby był nakręcany. A Sigma 70-300, też nie kręci. Mordką ;)

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Używam Cokina na kicie m. in. i nie mam problemu z utrzymaniem poziomu połówki - żadna filozofia. Co innego, gdyby był nakręcany. A Sigma 70-300, też nie kręci. Mordką ;)

ok sorki , ze pozwolilem sobie napisac swoje uwagi