anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw? A300

Ruda------
Początkujący

Jaki obiektyw? A300

Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy ;) )

53 ODPOW. 53
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jeśli byłabyś ciekawa to - Sigma 70-300 APO DG ma ostrzejszy i bardziej kontrastowy obraz, ale w sumie Tadeusz ma rację i na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy tańsza wersja - tym bardziej, że różnica w cenie jest zauważalna. :thumbsup:

Sky-walker, byłbyś uprzejmy nie przeinaczać moich słów? :smileyevil:
Napisałem:

Tadeusz napisał(a):

polecałbym tę sigmę 70-300 ale koniecznie z oznaczeniem APO

Moim zdaniem warto dołożyć dla tych trzech literek.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

:rolling_eyes:

:slight_smile:
pati------
Początkujący

Skoro temat już jest to i ja chętnie zapytam... Mam do dyspozycji 1500zł i A300, dokupiłabym jakiś obiektyw makro, niestety nie bardzo się orientuję co będzie dla mnie najlepsze za taką kwotę...
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Z taką kwotę rozglądaj się za Tamronem 90/2,8 - jak dobrze trafisz to jeszcze na komplet pierścieni pośrednich może starczyć. Ale jakby się trafił (używany, w dobrym stanie) Sony 100/2,8 w tej cenie, to ja bym się nie zastanawiał.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Albo bliźniacza konstrukcja co do sony 100 czyli Minolta 100/2,8 :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_GB.title
ela71-----
Początkujący

Witam! :c10 :D
Mikołaj się zlitował i przyniósł mi wcześniej niż zamierzał obiektyw moich wstępnych westchnień :o - Sigma 70-300 APO DG.!!! . A teraz proszę o wszelkie wskazówki dotyczące robienia fotek tym sprzęcikiem ( w połączeniu z alfą 300 ) i jakich błędów unikać. Proszę też o w miarę możliwości prosty , niezbyt skomplikowany technicznie język. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie rady! :c10

pati------
Początkujący

dziękuję wam bardzo za pomoc ;)
znalazłam obiektyw polecany przez Szczupica w odpowiadającej mi cenie.
myślę, że jeszcze nie raz będę przychodziła do was po poradę. :)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ela71 napisał(a):

Witam! :c10 :D
Mikołaj się zlitował i przyniósł mi wcześniej niż zamierzał obiektyw moich wstępnych westchnień :o - Sigma 70-300 APO DG.!!! . A teraz proszę o wszelkie wskazówki dotyczące robienia fotek tym sprzęcikiem ( w połączeniu z alfą 300 ) i jakich błędów unikać. Proszę też o w miarę możliwości prosty , niezbyt skomplikowany technicznie język. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie rady! :c10

to fajny i dość tani obiektyw
przy dalekich planach unikaj zakresu ogniskowych między 280 a 300 bo bez względu na przysłonę obiektyw w tym zakresie jest mało ostry
inaczej się ma w tym zakresie w trybie makro(bliski plan) i tu jest całkiem do przyjęcia
poza tym warto używać przysłony miedzy 8 a 16 by uzyskać dobre efekty

profile.country.en_GB.title
ela71-----
Początkujący

Oj! dzięki, dzięki, dzięki!!! Chłonę wszystkie porady jak gąbeczka! Proszę o więcej! Będę je skrupulatnie wykorzystywała! pozdr- E.

krzyho4
Początkujący

kazdy ma swoje zdanie na temat obiektywow
z mojej strony( poczatkujacego laika ) polecil bym flinte minolty lub cos z zakresu 70-300 ale minolty z oznaczeniem ( D) - dlaczego ? - bo moze sie kiedys zdazyc ze krecimordka przeszkadza odrobine w wykorzystaniu filtrow ,lub doskladac do oznaczen ( G). ale to wysoka polka