Podziel się wrażeniami!
Witam zamierzam kupic i nie wiem którą wybrac zastanawiałem się nad SLT-A55VY / DSLR-A580Y / NEX-5D lub te same modele lecz w wersji z obiektywem 18-55, a z czasem, zapotrzebowaniem i przyplywem gotowki dokupilbym 55-200. Chciałem jeszcze zapytac jakie jest zastosowanie obiektywu 18-55 a jakie 55-200. I moja prośba jest taka czy mogłlibyście mi coś doradzic nie koniecznie z tego co wymieniłem wyżej czekam też na inne sugestie i rady. Na koniec dodam jeszcze, że będzie to moja pierwsza . Dziękuję i pozdrawiam.
Witaj!
Musisz powiedzieć, do czego potrzebujesz aparatu... Czy chcesz nim robić zdjęcia codzienne, czy raczej interesujesz się fotografią artystycznie Zdecydowanie polecam Ci Alfę55 bo jest uniwersalna, ale napisz do czego potrzebujesz aparat, to uzyskasz dużo precyzyjniejszą poradę
Polecam Tobie szkołę Sony: http://www.lustrzanka.sony.pl/#!!/szkolka
Dowiesz się praktycznych rzeczy o fotografowaniu lustrzanką
Co do obiektywów... 18mm to dość szeroki kąt, który pozwala objąć rozległą scenę (nie mylić z rybim okiem, w większości lustrzanek sony dopiero przy obiektywie 8mm aparat ma kąt widzenia 180 stopni). 55mm to ogniskowa pozwalająca na niewielkie powiększenie fotografowanego kadru. 18-55 jest więc dość standardowym obiektywem do codziennego fotografowania, a 55-200 to zoom, pozwalający trochę bardziej przybliżyć fotografowany obiekt...
Pozdrawiam, i czekamy na odp. do czego potrzebny Ci aparat Po południu postaram się napisać post który omówi różnice pomiędzy zaproponowanymi przez Ciebie modelami
Aparatu będe używał do fotografi codziennej
milosz napisał(a):
Aparatu będe używał do fotografi codziennej
Codzienna miałem na myśli aparat który będzie mi służył i do zdjęc reportażu, architektury natury w tym krajobrazu czy też sportu więc cieżko mi się określic co do do jednego rodzaju wykonywanych zdjęc. Byłoby to wszystko w zależnościi od sytuacji.
A rozważałeś inną opcję niż ?
Np taki Cybershot HX100V
Myślałem nad ze względu na wymienne obiektywy, które z czasem mogę dokupic w zależności od potrzeby do tego radzaju fotografi który bardziej mnie pociągnie , a na początek myslałem o obiektywie w miarę uniwersalnym jeżeli da się to tak nazwac.
Wymienna optyka to nie jest w dłuższej perspektywie tania zabawa.
Faktyczny skok jakościowy kosztuje jednak trochę więcej niż standardowe obiektywy budżetowe. Trzeba się z tym liczyć
Wiem ze swojego doświadczenia, że zestaw z lustrzanką to bezdenna studnia... Do makro jest potrzebny obiektyw z dużą skalą odwzorowania, do fotografii sportowej jasny teleobiektyw, do reportażu spacerówka (typu 18-200, 18-250). Jeżeli chcesz aparat do fotografii sportowej, reportażowej itd. to polecam Ci Alfę 55. Funkcje AUTO HDR, Szybkie zdjęcia seryjne i dość wysokie wartości ISO, pozwolą zrobić niezłe zdjęcia, i rozpocząć przygodę z fotografią... Nie wiem jak dla osoby początkującej sprawdzi się taki aparat, bo A55 jest moją drugą puszką z systemu Alfa, i przesiadłem się na nią zaznajomiony z podstawami fotografii i z rozeznaniem w menu
Polecam wizytę z sklepie fotograficznym np. Sony Style, Sony Centre, albo Fotojoker, jeśli ładnie poprosisz to może sobie A55 wziąć do ręki, zobaczyć czy odpowiada Ci elektroniczny wizjer, czy dobrze leży Ci w ręce... Ale licz się z tym, że nie warto kupować zestawu z obiektywem 18-55... Z całym szacunkiem dla Sony, ale jest on nieudany... Lepiej zainwestować w jakiś podobno obiektyw. Ja osobiście używam Sigmy 17-70mm.
MikiPL napisał(a):
Ale licz się z tym, że nie warto kupować zestawu z obiektywem 18-55... Z całym szacunkiem dla Sony, ale jest on nieudany...