anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kadrowanie w programie IDC ?

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
kmsony70-----
Użytkownik

Kadrowanie w programie IDC ?

Mam pytanie gdzie w programie Image Data Conventer dołączonym z A99 mogę kadrować zdjęcia ?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Aplikacja nie jest idealna, ale z wielu przyczyn jestem zmuszony jej używać, nie wiem którą wersję dają do A99, ja używam do mojej A35 najnowszej dostępnej 4.2, od początku (wersja 3 chyba też jak dobrze pamiętam ) opcje kadrowania były przy zapisie fotografii do formatu jpg, jako tako w opcjach edycji kadrowania niema.

Sprawdź którą masz wersję, jeśli niższą zaktualizuj ze strony Sony.

Schowek01.jpg

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Niestety, oprogramowanie to nie ma opcji prawdziwego kadrowania zdjęć (zadanie stosunku boków, przesuwanie ramki itp) - przynajmniej ja nie znam (a przyznam, że słabo znam to oprogramowanie bo właśnie przez takie kruczki korzysam z innego). Jest opcja swobodnego kadrowania, wybierasz "Area selection tools" i zaznaczasz obszar jaki chcesz wykadrować. Nie ma możliwości przesuwania, powiększania ramki, tylko opcja swobodnego narysowania. Następnie z menu Edit wybierasz "Trim to selection" i masz wykadrowane zdjęcie. Ot, takie łapanie się prawą ręką za lewe ucho.

Edit: teraz doczytałem, że chodzi o oprogramowanie dołączone do A99. Być może był update, może zostały wprowadzone udoskonalenia. Ja opieram się na oprogramowaniu w wersji 3.

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Aplikacja nie jest idealna, ale z wielu przyczyn jestem zmuszony jej używać, nie wiem którą wersję dają do A99, ja używam do mojej A35 najnowszej dostępnej 4.2, od początku (wersja 3 chyba też jak dobrze pamiętam ) opcje kadrowania były przy zapisie fotografii do formatu jpg, jako tako w opcjach edycji kadrowania niema.

Schowek01.jpg

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

bart_m26 wrote:

Nie, nie jesteś zmuszony jej używać, po prostu chcesz :smileywink:.

Sprawdziłem w wersji 3 i nie ma tam opcji kadrowania przedstawionej przez Ciebie. Widocznie w nowszej wersji dodano tą funkcję.

profile.country.PL.title
kmsony70-----
Użytkownik

Dzięki - trzeba kupić Lr

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

No, LR to jeden z najlepszych programów do wywoływania i zarządzania fotkami (szkoda, że nie działa na każdym systemie :smileysad:). Ale oczywiście jest oprogramowanie alternatywne, nawet freewerowe. Pewnie nie są to aż tak zaawansowane oprogramowania ale są.