Podziel się wrażeniami!
Witajcie
Wiele osób zastanawia się jaka jest różnica w rozmyciu tła pomiędzy różnymi obiektywami czy aparatami.
Postanowiłem zrobić proste porównanie.
Na tapete wziąłem:
1. aparat kompaktowy DSC HX10
2. A3000 (czyli matryca APSC) + SEL 18-55/3,5-5,6 @ 55mm
3. A3000 + SEL 50/1,8
4. A3000 + Jupiter 9 85/2 (bardzo stary obiektyw produkcji CCCP :))
1.
2.
3.
4.
Zestawienie wszystkich czterech zdjęć:
Przejrzałem sobie pliki w oryginalnej rozdzielczości.
Wnioski?
Zmiana kompaktu na aparat z matrycą APSC ze standardowym zoomem to przede wszystkim znaczące podniesienie jakości obrazu, im wyższe ISO tym wieksza różnica.
Rozmycie tła jest oczywiście większe w A3000 w stosunku do HX10.
Jeżeli jednak chcemy wpływać na zmiany głębi ostrości musimy zaopatrzyć się w dodatkowy obiektyw.
Wersja wygodna i najlepsza pod względem jakości to oryginalny obiektyw Sony SEL 50 mm F/1.8
Świetna ostrość, kontrast i w dodatku optyczna stabilizacja obrazu.
Wersja bardzo tania to zakup adaptera i manualnego obiektywu, co prawda ostrość trzeba ustawiać ręcznie (ale przecież mamy peaking), problemem ...albo urokiem bywa słaby kontrast i powłoki antyodblaskowe ale koszt zakupu takiego zestawu jest naprawdę niewielki...
Na koniec warto dodać że pod względem jakości obrazu A3000 to naprawdę dobry aparat.
...w swojej cenie bezkonkurencyjny
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów
ps. dajcie znać jeżeli chcielibyście zobaczyć równiez inne porównania.
Cześć, fajne porównanie mogłbyś jeszcze ff dorzucić byłby komplet
Powiedz mi czas naświetlania manulanie ustawiałeś czy automat? Fotka z jupitera jaśniejsza stąd moje pytanie czy świadomie wykonane, czy a3000 bez elektroniki troche podbiła jasność
Czołem Pawle.
Zdjęcia robiłem w trybie A.
Zdjęcie z Jupitera jest faktycznie troszkę jaśniejsze, tak do końca nie wiem z czego to wynika.
Generalnie musiałem podciągnąć troszkę kontrast w PSE bo Jupiter własciwie nie ma żadnych powłok antyodblaskowych. Gdybym nie przysłonił go ręką to już w ogóle byłaby tragedia
hehe, urok starych szkiełek, ale za to odwdzięczają się plastyką:)
....i ceną
nie zawsze;) przez nexy, a teraz a7 ceny szkiełek idą ostro w góre niedługo zwykły helios będzie w cenie używanej 50/1,7 minolty;)
Jak miło kolegów tutaj ponownie spotakć.
Rafi, ostatnio przez Pawła bawię się NEXem i manualnymi szkłami.
od razu przeze mnie ja Ci nie kazałem kupować szkieł:smileymrgreen:
Nie tak bezpośrednio, zwyczajnie przekazałeś mi jedno swoje szkło i zostałem zainfekowany.
I jak się z tym czujesz?
bardzo dobrze jeszcze jeden zadowolony fotograf z zacną optyką za niewielkie pieniądze