Podziel się wrażeniami!
Witam. Potrzebuję porady który obiektyw wybrac jako pierwszy po uzytkowaniu kita 18-55. Zastanawiam się nad sony 50 mm 1.8 albo sony SAM 55-200. Dodam że najczęściej fotografuję w temacie portretu . Ale czasem i przy okazji krajobraz.. Co wybrac?
menia21 napisał(a):
Witam. Potrzebuję porady który obiektyw wybrac jako pierwszy po uzytkowaniu kita 18-55. Zastanawiam się nad sony 50 mm 1.8 albo sony SAM 55-200. Dodam że najczęściej fotografuję w temacie portretu . Ale czasem i przy okazji krajobraz.. Co wybrac?
obiektyw 18- 55 jak najbardziej dobry, mam go już ponad rok i jestem zadowolona. Chciałam tylko poszerzyć grono obiektywów.. i nie wiem na jaki się zdecydować ... ;/ typowa kobieta heh.
jeśli portretujesz w pomieszczeniach (mieszkanie, dom) to wg mnie 85 jest za wąska - osobiście z 50/1.8 daję radę choć czasami na styk
kit-a 18-55 (ze względu na szeroki kąt) używam do krajobrazu a dokupiłabym 50/1.8 (to tele 55-200, które rozważasz, również mam w zestawie ale używam rzadko po zakupie 50/1.8 )
zależy jeszcze czy masz modeli statycznych czy dynamicznych (np. dzieciaki)
bo do rozbieganych dzieciaków na dworze zdecydowanie tele
jak widzisz nie jest to łatwy wybór, wszystko zależy od osobistych preferencji
zdecydowanie ciężki wybór dla mnie. Postawie chyba na 50 ... a następnie jakieś tele. Najgorzej jak trzeba wybrac a nie można mieć obu na raz =( . Portretowane osoby zazwyczaj stateczne mało kiedy mam doczynienie z urwiskami =).