Podziel się wrażeniami!
Witam, to moj pierwszy post wiec wypadaloby sie przedstawic
Mam na imie Ola, zdjecia robie odkad pamietam do tej pory glownie kompaktami, co powoli przestaje mi sprawiac przyjemnosc, dlatego tez zamierzam kupic swoja pierwsza lustrzanke (miala to byc alpha 350 ale dzieki temu forum zmienilam zdanie i zdecyduje sie na trzysetke).
Jeszcze nie bardzo orientuje sie w obiektywach dlatego poprosze Was o rade. Mam do wyboru dwa zestawy, mianowicie:
Sony Alpha 300 z ob. Sony D 18-70 mm oraz Sony DT 55-200 mm za 2476 zl.
oraz
Sony Alpha 300 z ob. Sony DT 18-70mm za 1944 zl.
Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc o co chodzi w tych liczbowych oznaczeniach obiektywow to bylabym bardzo wdzieczna (tylko prosze o definicje dla prostego czlowieka, a nie naszpikowana fotograficznymi okresleniami rade dla specjalisty
)
Z gory dziekuje za odpowiedz
heh
witaj Olu
w pierwszym zestawie masz do wyboru aparat + 2 obiektywy,
obiektyw 18-70 to standardowy obiektyw kitowy, ten drógi to już taki tele obiektyw (większe przybliżenie) dodam że cena nawet nawet tego zestawu !
polecam zestaw z dwoma szkiełkami
18-70mm i 55-200mm to wartości ogniskowych obiektywów. W aparatach kompaktowych przyjęło się stwierdzenie "Zoom". Nie mniej jednak zoom nie jest trafnym określeniem w fotografii - z czasem sama dojdziesz do tego stwierdzenia
Witaj Olu
kris mądrze radzi. Z dwoma szkiełkami zdecydowanie jeśli masz taką możliwość.
Mówiąc prosto im większa liczba XXmm tym większe przybliżenie.
Pieknie dziekuje za dare Pewnie zdecyduje sie na dwa szkla.
Jeszcze tak z ciekawosci, jesli te parametry odpowiadaja za przyblizenie to czy mozna to jakos porownac z zoomem (ktory nie jest zoomem ) w kompaktach?
np. parametr X mm odpowiada zoomowi optycznemu x8 w kompaktach.
takim porównaniom mówię stanowczo nie http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cwaniak.gif
przykład: zoom x20 w jednym kompakcie to inna ogniskowa (faktyczne "przyblizenie") niż w kompakcie drugim.
Tutaj masz info o ogniskowych: LINK
acinloop dziekuje, bardzo przydatny artykul
Olu - pooglądaj sobie również filmiki w szkółce na lustrzankasony.pl
ojeeej jacy Wy wszyscy mili i uczynni jestescie dzieki