anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lustrzanka amatorska a profesjonalna

Bosz-----
Początkujący

Lustrzanka amatorska a profesjonalna

Zapewne wyjdę na ignoranta. Ale wmyśl przysłowia "Kto pyta co najwyżej wychodzi na głupka, kto się nie pyta głupkiem pozostaje" - zapytowywuje się:
Jaka jest różnica pomiędzy profesjonalną lustrzanką a amatorską?
Czy stanowi o tym tylko rodzaj matrycy (CMOS/CCD)?
Ilość pixeli?
ilość przycisków na obudowie?
Coś jeszcze o czym nie wiem?

Proszę o wyrozumiałość

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ilość pixeli i rodzaj czujnika to nie są wyznacznikiem "profesjonalizmu" body.
Są za to wzmocnienia magnezowe, uszczelnienia, ilość przycisków (szybka zmiana ustawień), dla wielu to także APSC/FF, czy też ilośc klatek na sekundę.
Tak naprawdę, to profesjonalny aparat w nieprofesjonalnych rękach to narzędzie w pełni nie wykorzystane (Ale jak kogoś stać to czemu nie :nauseated_face:

Początkujący

:thumbsup: Czyli w zasadzie potwierdzają się moje "podejrzenia". Jednak dla wielu osób wyznacznikiem profesjonalizmu jest numerek na obudowie, a nie umiejętności fotografa.

profile.country.pl_PL.title
CSIFOTOIVIDEO
Użytkownik

Bosz napisał(a):

:c1 Czyli w zasadzie potwierdzają się moje "podejrzenia". Jednak dla wielu osób wyznacznikiem profesjonalizmu jest numerek na obudowie, a nie umiejętności fotografa.

Niestety ale masz rację :(
Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun :) bo on przecież musi być super fotografem skoro używa takiego sprzętu. Praktyka często jednak jest zaskakująca i często profesjonalne zdjęcia robione są amatorskim sprzętem i na odwrót :(

Pozdrawiam
Grzesiek.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun :) bo on przecież musi być super fotografem skoro używa takiego sprzętu.

Można tu zacytować starą anegdotę:
Pewien uznany fotograf był na proszonym obiedzie. W pewnym momencie gospodyni zagaja - Pan to musi mieć drogi aparat. -Dlaczego, pyta fotograf? -Bo takie ładne zdjęcia Pan robi...
Fotograf nic nie odrzekł, ale wychodząc, całując dłoń gospodyni rzecze -Pani musi używać bardzo drogich garnków... -Dlaczego? pyta ona - Bo tak pysznie pani gotuje...
I tyle w temacie ;)

------------------------------
fotoamator
LudzkiLucek
Początkujący

Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun :) bo on przecież musi być super fotografem skoro używa takiego sprzętu. Praktyka często jednak jest zaskakująca i często profesjonalne zdjęcia robione są amatorskim sprzętem i na odwrót :(

Byłem na ślubie, gdzie fotograf pracował hybrydą (panasonic dmc fz50 - skądinąd bardzo dobry sprzęt w swojej klasie). Zdjęcia wyszły marne. Zapewne był to jakiś kiepski fotograf, ale mam wrażenie, że jednak sprzęt w jakimś sensie pomaga, lub przeszkadza w zrobieniu dobrego zdjęcia.

Lucek

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zapewne był to jakiś kiepski fotograf, ale mam wrażenie, że jednak sprzęt w jakimś sensie pomaga

Ja bym powiedział, że sprzęt jednak bardzo pomaga...są pewne rodzaje fotografii, gdzie jednak stanowi podstawę do uzyskania odpowiedniego dla danego środowiska poziomu zdjęć - mówię przede wszystkim o fotografii przyrody, reporterce sportowej i jednak ślubach. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy ;)

LudzkiLucek
Początkujący

Lajam napisał(a):

Ja bym powiedział, że sprzęt jednak bardzo pomaga...są pewne rodzaje fotografii, gdzie jednak stanowi podstawę do uzyskania odpowiedniego dla danego środowiska poziomu zdjęć - mówię przede wszystkim o fotografii przyrody, reporterce sportowej i jednak ślubach. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy ;)

Cóż niektórzy początkujący fotografowie mogliby być lekko zakłopotani brakiem programu zielonego i tematycznych w aparacie profi. I jak tu zrobić zachód słońca, jak nie ma "zachód słońca mode"? :)

Bosz-----
Początkujący

Widzę, że temat trochę "ewoluował", a pytanie było co stanowi o różnicy pomiędzy profesjonalnym lustrem a amatorskim. Jak na razie to dowiedziałem się, że magnezowa obudowa, uszczelnienia, szybki dostęp do ustawień (a więc przyciski wyprowadzone na obudowę) ilość klatek/s. Ale czy tylko (a może aż) tyle?
Czy body (mając te same "flaki") wykonane z plastiku jest amatorskie, a to samo z magnezu to już "profi"?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Bosz napisał(a):

Czy body (mając te same "flaki") wykonane z plastiku jest amatorskie, a to samo z magnezu to już "profi"?

pokaż mi dwa takie body (z jednej "Stajni") http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cwaniak.gif