- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Lustrzanka amatorska a profesjonalna
Zapewne wyjdę na ignoranta. Ale wmyśl przysłowia "Kto pyta co najwyżej wychodzi na głupka, kto się nie pyta głupkiem pozostaje" - zapytowywuje się:
Jaka jest różnica pomiędzy profesjonalną lustrzanką a amatorską?
Czy stanowi o tym tylko rodzaj matrycy (CMOS/CCD)?
Ilość pixeli?
ilość przycisków na obudowie?
Coś jeszcze o czym nie wiem?
Proszę o wyrozumiałość
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ilość pixeli i rodzaj czujnika to nie są wyznacznikiem "profesjonalizmu" body.
Są za to wzmocnienia magnezowe, uszczelnienia, ilość przycisków (szybka zmiana ustawień), dla wielu to także APSC/FF, czy też ilośc klatek na sekundę.
Tak naprawdę, to profesjonalny aparat w nieprofesjonalnych rękach to narzędzie w pełni nie wykorzystane (Ale jak kogoś stać to czemu nie
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czyli w zasadzie potwierdzają się moje "podejrzenia". Jednak dla wielu osób wyznacznikiem profesjonalizmu jest numerek na obudowie, a nie umiejętności fotografa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bosz napisał(a):
:c1 Czyli w zasadzie potwierdzają się moje "podejrzenia". Jednak dla wielu osób wyznacznikiem profesjonalizmu jest numerek na obudowie, a nie umiejętności fotografa.
Niestety ale masz rację
Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun
Pozdrawiam
Grzesiek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun bo on przecież musi być super fotografem skoro używa takiego sprzętu.
Można tu zacytować starą anegdotę:
Pewien uznany fotograf był na proszonym obiedzie. W pewnym momencie gospodyni zagaja - Pan to musi mieć drogi aparat. -Dlaczego, pyta fotograf? -Bo takie ładne zdjęcia Pan robi...
Fotograf nic nie odrzekł, ale wychodząc, całując dłoń gospodyni rzecze -Pani musi używać bardzo drogich garnków... -Dlaczego? pyta ona - Bo tak pysznie pani gotuje...
I tyle w temacie
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak ludzie słyszą, że ktoś fotografuje sprzętem za 20 tysięcy to szacun bo on przecież musi być super fotografem skoro używa takiego sprzętu. Praktyka często jednak jest zaskakująca i często profesjonalne zdjęcia robione są amatorskim sprzętem i na odwrót
Byłem na ślubie, gdzie fotograf pracował hybrydą (panasonic dmc fz50 - skądinąd bardzo dobry sprzęt w swojej klasie). Zdjęcia wyszły marne. Zapewne był to jakiś kiepski fotograf, ale mam wrażenie, że jednak sprzęt w jakimś sensie pomaga, lub przeszkadza w zrobieniu dobrego zdjęcia.
Lucek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zapewne był to jakiś kiepski fotograf, ale mam wrażenie, że jednak sprzęt w jakimś sensie pomaga
Ja bym powiedział, że sprzęt jednak bardzo pomaga...są pewne rodzaje fotografii, gdzie jednak stanowi podstawę do uzyskania odpowiedniego dla danego środowiska poziomu zdjęć - mówię przede wszystkim o fotografii przyrody, reporterce sportowej i jednak ślubach. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Ja bym powiedział, że sprzęt jednak bardzo pomaga...są pewne rodzaje fotografii, gdzie jednak stanowi podstawę do uzyskania odpowiedniego dla danego środowiska poziomu zdjęć - mówię przede wszystkim o fotografii przyrody, reporterce sportowej i jednak ślubach. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy
Cóż niektórzy początkujący fotografowie mogliby być lekko zakłopotani brakiem programu zielonego i tematycznych w aparacie profi. I jak tu zrobić zachód słońca, jak nie ma "zachód słońca mode"?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Widzę, że temat trochę "ewoluował", a pytanie było co stanowi o różnicy pomiędzy profesjonalnym lustrem a amatorskim. Jak na razie to dowiedziałem się, że magnezowa obudowa, uszczelnienia, szybki dostęp do ustawień (a więc przyciski wyprowadzone na obudowę) ilość klatek/s. Ale czy tylko (a może aż) tyle?
Czy body (mając te same "flaki") wykonane z plastiku jest amatorskie, a to samo z magnezu to już "profi"?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bosz napisał(a):
Czy body (mając te same "flaki") wykonane z plastiku jest amatorskie, a to samo z magnezu to już "profi"?
pokaż mi dwa takie body (z jednej "Stajni") http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cwaniak.gif
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »