anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nie ostre fotki

Matrixx-----
Początkujący

Nie ostre fotki

Witam serdecznie :)
Od dnia zakupu mojej alfy200 a to już jakieś 2mc przeszło będzie dalej mam z nią problemy. Nie mogę zrobić ostrych fotek w pomieszczeniach przy zwykłym oświetleniu nie używając oczywiście wbudowanej lampy błyskowej. Zdjęcia pozowane są ok ale jak już fotografuję mojego ruchliwego 4mc synka to już nie jest tak kolorowo, zdjęcia są rozmazane widać ruch itd. czasy to 1/15 f4,5. Sprawdzałem już chyba wszystkie ustawienia i ciągle jest coś nie tak. Zastanawiam się czy ten kitowy obiektyw przypadkiem nie jest powodem tego wszystkiego. Do tej pory miałem Panasonica FZ18 i ten nie miał problemów z robieniem fotek o których mówię.
Znalazłem takie cudo Sony DT 16-80 mm f/3,5-4.5 ZA Carl Zeiss ale tak od razu po zakupie aparatu tyle kasy za obiektyw to mi się nie uśmiecha :(
Proszę o jakąś radę, może jednak są jakieś ustawienia lub triki które rozwiążą mój problem.
Dziękuję i pozdrawiam.

12 ODPOW. 12
oldguest
Początkujący

Matrixx napisał(a):

Witam serdecznie :)
Od dnia zakupu mojej alfy200 a to już jakieś 2mc przeszło będzie dalej mam z nią problemy. Nie mogę zrobić ostrych fotek w pomieszczeniach przy zwykłym oświetleniu nie używając oczywiście wbudowanej lampy błyskowej. Zdjęcia pozowane są ok ale jak już fotografuję mojego ruchliwego 4mc synka to już nie jest tak kolorowo, zdjęcia są rozmazane widać ruch itd. czasy to 1/15 f4,5. Sprawdzałem już chyba wszystkie ustawienia i ciągle jest coś nie tak. Zastanawiam się czy ten kitowy obiektyw przypadkiem nie jest powodem tego wszystkiego. Do tej pory miałem Panasonica FZ18 i ten nie miał problemów z robieniem fotek o których mówię.
Znalazłem takie cudo Sony DT 16-80 mm f/3,5-4.5 ZA Carl Zeiss ale tak od razu po zakupie aparatu tyle kasy za obiektyw to mi się nie uśmiecha :(
Proszę o jakąś radę, może jednak są jakieś ustawienia lub triki które rozwiążą mój problem.
Dziękuję i pozdrawiam.

Czasy rzędu 1/15 przy ruchliwym brzdącu to zbyt długo. Użyj lampy bądź wyższych czułości ISO. Do tego AF-C i instrukcja obsługi ;)

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Matrixx napisał(a):

czasy to 1/15 f4,5

Nic dziwnego że widać ruch :smileyrolleyes:
Zwiększ ISO do 400- 800, używaj AF centralnego, włącz stabilizację (pomoże przy drganiach aparatu) i zainwestuj (jeśli to możliwe) w zewnętrzną lampę błyskową :smileythumbsup:

Matrixx-----
Początkujący

Zastanawiałem się nad zakupem lampy, bo to na pewno rozwiąże dużo problemów. Może polecicie jakiś konkretny model??

acinloop
Nowicjusz

Z czystym sumieniem mogę polecić Sony HVL-F42AM.
Dobry stosunek cena/ jakość, tryb bezprzewodowy, głowica obraca się w pionie i poziomie, moc lampy jest wystarczająca do większości zastosowań.

oldguest
Początkujący

Matrixx napisał(a):

Zastanawiałem się nad zakupem lampy, bo to na pewno rozwiąże dużo problemów. Może polecicie jakiś konkretny model??

Z jakich odległości robisz zdjęcia? Jak do 2-3 metrów, to na zewnętrzną lapmę szkoda kasy. Wbudowana lampa spokojnie ci wystarczy. Owszem wbudowana lampa ma swoje wady, jak np. brak ruchomej głowicy, ale można z tym żyć. W miarę tanio możesz nabyć dyfuzor do tej lampy: http://allegro.pl/item743669690_dyfuzor_pop_up_do_sony_a350_a300_a200_a700_a100.html

acinloop
Nowicjusz

franek4always napisał(a):

W miarę tanio możesz nabyć dyfuzor do tej lampy:

Który i tak małą ilość światła z lampy wbudowanej odbija do tyłu...
Taki dyfuzor można użyć gdy pracujemy z trybie WL i chcemy ograniczyć ingerencję lampy wbudowanej.

Matrixx-----
Początkujący

No zmiana na pomiar światła punktowy naprawdę daje duży efekt :)
Zdjęcia robię istotnie z 2-4m
Dyfuzor istotnie taniocha więc można spokojnie wypróbować jego działanie.
a co sądzicie o tym Sony DT 16-80 mm f/3,5-4.5 ZA Carl Zeiss ?
poniżej link do moich wypocin jakby ktoś chciał zobaczyć:)

http://www.photoblog.pl/fryderiko

oldguest
Początkujący

acinloop napisał(a):

W miarę tanio możesz nabyć dyfuzor do tej lampy:

Który i tak małą ilość światła z lampy wbudowanej odbija do tyłu...
Taki dyfuzor można użyć gdy pracujemy z trybie WL i chcemy ograniczyć ingerencję lampy wbudowanej.

Tyż prawda :D
Ale zanim zakupiłem zewnętrzną lampę, z pół roku korzystałem tylko i wyłącznie z połączenia wbudowana lampa + ten dyfuzor i w większości przypadków byłem na prawdę zadowolony. Powtórzę jeszcze raz jeśli nie ma potrzeby focenia z lampą powyżej 3m to takie połączenie daje na prawdę dobre rezultaty, tylko trzeba pamiętać o korekcie błysku na "+" i TTL

acinloop
Nowicjusz

Tyż prawda :D

:smileythumbsup:
Matrixx z Twojej galerii wynika że większość zdjęć robisz swojemu bobasowi, jeśli nie zamierzasz inwestować w zewnętrzną lampę to przydałby Ci się jasny obiektyw który rozwiąże większość Twoich problemów, np: Sony DT 50 mm f/1.8 SAM