anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Par_Dez
Początkujący

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Witam !
Kupiłem 2 dni temu Sony A300 i co - ano czuję się b.zawiedziony.
Miałem dotychczas kompakta Fuji s5800 , tam b.szybko mogłem opanować
instrukcję i próbować robić zdjęcia.
W A300 z przyswojeniem sobie instrukcji może zająć i 3 miesiące , tym bardziej
że - nie negując oczywistej przewagi lustrzanki nad kompaktem - aby zrozumieć
praktycznie jak działa dana opcja trzeba poświęcić sporo czasu.
Poza tym nie wiem dlaczego po włączeniu LV aby ustawić ostrość AF-S to niewiele
widać na tym monitorku , także lepiej korzystać z wizjera.
Przy małym ISO strasznie mrówczy na ekranie (zdjęcie wychodzi prawidłowe),także za udane
to nie jest.
Może ktoś zna jakąś metodę w miarę optymalną do ustawienia i zapisania swoich ustawień.
A może ktoś podzieli się swoimi uwagami.
Jednak fotografowanie starymi analogami było prostsze i łatwiejsze.No ale - rozumiem - nowa
technologia cyfrowe musi być bardziej skomplikowana.

40 ODPOW. 40
Par_Dez
Początkujący

Dziękuję wszystkim , którzy zechcieli zabrać głos w moim -jakże prozaicznym problemie.
Pojechałem sobie do lasu i na próbę zrobiłem kilkanaście zdjęć z różnymi ustawieniami.
To jest faktycznie nie trudne do pojęcia , bo po pierwsze - ostrość głównie zależy o
kitowego obiektywu - mam drugi w zestawie Sony 55-200 i zdjęcia wychodzą z niego
troszkę ostrzejsze.
Przypomniałem sobie że czytałem gdzieś na innym forum że próbując ze zdjęcia wyciąć
fragment (powiększyć) , to niestety ale jakość jest bardziej niż mizerna.
Czyli wniosek - tu lustrzanka pokazuje swoją przewagę na kompaktem - trzeba zbierać kasę
i kupić sobie obiektyw z wyższej półki cenowej i jakościowej , to będzie widać gołym okiem.
Kompakta właśnie dzisiaj sprzedałem i za nic nie wrócę do aparatu typu kompakt , choćby to była najlepsza hybryda na rynku.
Co ciekawe nawet te moje testowe fotki do nauki , gdy je porównałem do fotek z s5800 fuji
okazały się lepsze , przyjemniejsze dla oka , lepiej oddane barwy , szczegóły - choć nie zachwycają ostrością - są bardziej naturalne , nie ma w nich tej sztuczności co z fuji.
To by było na tyle.
Bardzo , ale to bardzo przepraszam za moje grubiaństwo i dyletantyzm.
Jeśli jeszcze ktoś ma ochotę coś dopisać , to chętnie przeczytam.
Z zamieszczania zdjęć na tym forum zrezygnowałem , gdyż nie ma takiej możliwości aby
umieścić je w pełnej rozdzielczości ze wszystkimi wadami , a to wypacza sens oceniania czy też porady.

Haress-----
Początkujący

Witam
Dla mnie to wygląda na problem zbyt szybkiego naciśnięcia guzika ;P(spustu) Przy autofokusie trzeba wcisnąc spust do połowy, jak wyostrzy (pojawią sie takie zielone kwadraciki) się to dopiero docisnąć spust. Lub faktycznie tryb MF był ustawiona a nie AF.

sledzik napisał(a):

jeśli to obiektyw sony 18-70 to nic dziwnego,

Hmm nie zgodze się z tym. Ale to moja prywatna opinia.

Co do lustrzanek cyfrowych to trzba się przyzwyczaić. Ja wsiadłem po okresie użytkowania lustranki analogowej na kompakt Minolty (Z6) a po jakims czasie jak już wróciłem do lustrzanki ale juz cyfrowej (A300). Przez pare dni bawiłem się samodzielnie, potem przejrzałem instrukcje. A po paru miesiącach przestudiowałem ja dokładnie :tongue_winking:
NIestety samo posiadanie lustrzanki nie gwarantuje że będziesz robić dobre zdjęcia. (to tak jak miec ferrari nie oznacza ze się jest super kierowcą). Osobiście polecam ci abyś sie pobawił tym aparatem. Naciśnięcie guzika i jednoczesne krecenie pokretłem wydaje się tylko początkowo trudne :tongue_winking: Potem jest banalne. A satysfakcja ze zdjęć jest olbrzymia, żaden kompakt nie da Ci takiej satysfakcji.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

To zanim kupisz sobie "lepszy" obiektyw naucz się dobrze obsługiwać kita. Dobry kit nie jest zły.

Par_Dez
Początkujący

acinloop napisał(a):

To zanim kupisz sobie "lepszy" obiektyw naucz się dobrze obsługiwać kita. Dobry kit nie jest zły.

Na czym polega ta obsługa obiektywu kitowego aby zdjęcia wychodziły lepsze?

Creatoor
Początkujący

Na tym forum jest wiele zdjęć zrobionych 'kitem', których naprawdę nie trzeba się wstydzić.
Myślę, że trzeba by zacząć od opanowania technik, które pozwolą na zachowanie większej ostrości - korzystanie ze statywu, umiejętne wykorzystanie SSS, i umiejętne operowanie przysłoną w celu zachowania większej GO a co za tym idzie ostrości.

Par_Dez
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Na tym forum jest wiele zdjęć zrobionych 'kitem', których naprawdę nie trzeba się wstydzić.
Myślę, że trzeba by zacząć od opanowania technik, które pozwolą na zachowanie większej ostrości - korzystanie ze statywu, umiejętne wykorzystanie SSS, i umiejętne operowanie przysłoną w celu zachowania większej GO a co za tym idzie ostrości.

Zgadza się , ja uparcie chciałem uzyskać dobrą ostrość focąc z 10 m 70mm f-5.6 , sam nie wiem co mi się ubzdurało , a czy statyw konieczny przy czasach rzędu 1/125 - 1/200 sek ?
Jeszcze nie wiem co znaczy skrót SSS , którego użyłeś.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

A przede wszystkim musisz być świadomy wszystkich wad i zalet tego obiektywu.Jeszcze nie wiem co znaczy skrót SSS , którego użyłeś.

Chodzi o stabilizację matrycy.

Par_Dez
Początkujący

acinloop napisał(a):

A przede wszystkim musisz być świadomy wszystkich wad i zalet tego obiektywu.Jeszcze nie wiem co znaczy skrót SSS , którego użyłeś.

Chodzi o stabilizację matrycy.

Dzięki mam ustawione na ON

Creatoor
Początkujący

To jeszcze o niczym nie świadczy. Zobacz str 44 instrukcji.
Oczywiście gdy aparat jest na statywie albo stabilnym podłożu wyłączamy SSS by nie wymuszać drgań przez stabilizację.

Par_Dez
Początkujący

Creatoor napisał(a):

To jeszcze o niczym nie świadczy. Zobacz str 44 instrukcji.
Oczywiście gdy aparat jest na statywie albo stabilnym podłożu wyłączamy SSS by nie wymuszać drgań przez stabilizację.

No właśnie tu trzeba obserwować te kreski i poczekać aż się ustabilizuje , poza tym ważny jest sposób wyzwalania migawki.