anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw do wykonywania sportowych ujęć

kapiet
Początkujący

Obiektyw do wykonywania sportowych ujęć

Witam, w związku z tym że obiektyw Kit przestał mi wystarczać. Chciałbym zakupić nowy obiektyw w granicach 800-1000 zł. Był by on potrzebny do robienia zdjęć z jazd na deskorolce, tenisa oraz piłki nożnej. Niestety w sprawie obiektywów jestem kompletnie zielony więc proszę o normalne odpowiedzi a nie w stylu www.google.pl nie gryzie. Dziękuję...

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

Proponuje jakis jasny tele. W tym przedziale cenowym sugerowalbym kupno flinty 70-210 F4.

acinloop
Nowicjusz

kapiet napisał(a):

Witam, w związku z tym że obiektyw Kit przestał mi wystarczać

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Bo takie stwierdzenie jest bardzo ogólnikowe.

kapiet napisał(a):

Chciałbym zakupić nowy obiektyw w granicach 800-1000 zł.

Zostaje jeszcze pytanie jaki zakres ogniskowych Cię interesuje?

Matti-----
Początkujący

Był by on potrzebny do robienia zdjęć z jazd na deskorolce, tenisa oraz piłki nożnej. - > tu masz odpowiedz na pytanie = obiektyw tele

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Matti napisał(a):

Był by on potrzebny do robienia zdjęć z jazd na deskorolce, tenisa oraz piłki nożnej. - > tu masz odpowiedz na pytanie = obiektyw tele

Matti, każdym obiektywem można robić zdjęcia jazdy na deskorolce, tenisa i piłki nożnej.
Nawet fiszajką 8mm :smileyhappy:

Najważniejsze, żeby kapiet napisał jakie kadry chce uzyskać.

Matti-----
Początkujący

nie no pewnie :D rownie dobrze moge powiedziec ze aparatem w telefonie moge zrobic :P chodzi o to zeby te zdjecie bylo dobrze wykonane ;]

Biorac pod uwage ze mam doczynienia ze sportami i moge sie pochwalic wspolpraca z 2 agencjami fotograficznymi moge w skrocie cos opisac :P

deskorolka, sporty ekstremalne - jezeli masz bliski dostep do zawodnikow to oczywiscie fiszka lub inny szeroki kat. W takich wypadkach stajesz jak najblizej przeszkody np. hopki i starasz sie uchwycic zawodnika od dolu.

tenis - tutaj raczej zoom 70-200

pilka nozna, rugby itp - nie spotkalem sie jeszcze zeby profesjonalni fotoreporterzy robili tutaj szerokimi katami zdjecia . Z reguly sa ta minimalnie zoomy 70-200 badz i wieksze.
Sam na meczach turniejowych w rugby w Sopocie uzywalem tamrona 200-500.

Podsumowujac, jezeli chodzi o fotografie sportowa w takim przedziale cenowym poszukalbym ładnej i zadbanej minolty 70-210 F4. Na prawde bardzo dobre szklo z calkiem dobrym AF. Sam bylem użytkownikiem przez ponad rok tej minolty. ( razem z sony A300)
W razie pytan pisz do mnie oraz TMSagana, który to wlasnie kupil ode mnie ten zestaw ;)

kapiet
Początkujący

Dziękuję, muszę przyznać że Matti doskonale opisał o co mi chodzi i zapomniałem napisać, że miał to być obiektyw tele. Szczerze mówiąc rozważałem kupno jeszcze tego: http://www.optyczne.pl/507-Sony_75-300_mm_f_4.5-5.6-specyfikacja_obiektywu.html
No ale oczywiście zrezygnuje, bo to by były pieniądze w błoto. Zależy mi właśnie na szybkiej reakcji i wyraźnych zdjęciach. Przepraszam, że nie używam tych zaawansowanych określeń ale nie chce po prostu się zbłaźnić... :smileyredface:
Czyli to by było to:
http://allegro.pl/item730705497_minolta_70_210_f_4_legendarna_flinta.html

Firianus
Początkujący

Tak, ten drugi link jest do flinty, o której wspominał Matti :P

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tyle, że flinta rozsądną szybkość uzyskuje dopiero z A700 i modelami wyższymi :| , a ostrzenie manualne nie należy do przyjemnych ze względu na wąski pierścień ostrości. ;)

kapiet
Początkujący

No niestety nie mam budżetu na a700, wiec w 350 bedzie mi to musiało wystarczyc. Nie wiem niestety kiedy dopadne ten obiektyw w swoje rece(mam nadzieje ze jak najszybciej). Chciałbym podziękować wszytkim za wyczerpujące odpowiedzi :c4 :thumbsup: .