Podziel się wrażeniami!
W jakis sposób ustawić ostrość na cały widzialny obraz podczas nagrywania filmów tzn. nie tylko np. na postać, ale i to co jest za nią w tle ?
Wiadomo, że jeżeli ustawiam apart do zdjęcia i wciskam czerwony przycisk MOVIE to z tymi samymi ustawieniami aparat nagrywa film. Tyle zdążyłem zauważyć.Ustawiam dużą wartość przysłony ale to i tak nic nie pomaga uzyskać w filmie ostrości wszystkich widzialnych elementów w kadrze. Jeśli przesune przycisk ostrości w pozycję AF to już w ogóle ostrość tworzy się na obiekcie na który konkretnie najade. Ja wiem, że aparat to nie kamera, ale czy naprawdę nie da z tym się nic zrobić ??????
Dla wielu osób takie zachowanie aparatów kręcących filmy to ich największa zaleta.
Dla mnie nie. Wolałem to jak kręciły kompakty. Jedyne co to ich jakoś pozostawiałą wiele do życzenia.
Parametry naświetlania klatki filmowej są ustawiane automatycznie i nie mają związku z parametrami zdjęcia. Jeżeli chcesz kontrolować głębię ostrości i miejsce jej ustawiania, to musisz wyłączyć AF.
Dlaczego? Upraszczając: Czas naświetlania klatki filmowej musi być zbliżony do 1/24 s a liczba przysłony nie może być większa od f/8 (wymogi AF).
A nie można zmienić AF na lokalny i operować punktami AF?
Można, choć łatwo o dodatkowe poruszenie aparatem i niepotrzebne efekty dźwiękowe.
Ja często zmieniam punkty podczas filmowania, można to ogarnąć a to, że główny temat jest odizolowany od tła jest dla mnie jedną z większych zalet w porównaniu do kamer. Zresztą, to kamerę sprzedałem, została tylko stara, kilkunastoletnia analogowa, która zostanie z sentymentu. Sony of course, nadal działa
U mnie ( A55) nic takiego nie zauważyłem . Może Twój obiektyw jest "walnięty ". Ja mam w tej chwili 4 obiektywy i na każdym jest OK.
PeterNo2 napisał(a):
Ustawiam dużą wartość przysłony ale to i tak nic nie pomaga uzyskać w filmie ostrości wszystkich widzialnych elementów w kadrze. Jeśli przesune przycisk ostrości w pozycję AF to już w ogóle ostrość tworzy się na obiekcie na który konkretnie najade. Ja wiem, że aparat to nie kamera, ale czy naprawdę nie da z tym się nic zrobić ??????
Mam wyłączone AF i co z tego ? To już wtedy w ogóle ostrość robi tam gdzie najade. A skoro ustawianie przed filmem nic nie daje więc te całe przysłony nic nie dadzą bo aparat i tak ustawi je po swojemu. Widzę, że jednak nie uzyskam ostrości w całym kadrze więc nie wiem po co to kręcenie filmów potrzebne w tym aparacie ? Nie tego szukałem. Jak już mówiłem ta auto ostrość dla wielu może i jest zaletą ale nie dla mnie.