Podziel się wrażeniami!
Witam jestem amatorką, lubię robić zdjęcia chciałabym stać się posiadaczką lustrzanki cyfrowej i doskonalić swoją pasję. I tutaj proszę o pomoc.
Czy ktoś mógłby mi poradzić jaką lustrzankę powinnam wybrać oraz jakie objektywy ? Która będzie odpowiadała moim potrzebą?
tak więc co chciałabym fotografować : krajobrazy, zwierzęta, cykać ładne zdjęcia rodzinne także w pomieszczeniu. Móc pocykać zdjęcia gdy słonko już zaszło, lub przy słabszym świetle w pomieszczeniu. Zdjęcia w ruchu
Czego oczekuję- to tak po chłopsku bo nie wiem jak to opisać fachowo - cykanie fotek jedna za drugą
No i to by było tyle. Domyślam sie ,że nie wiele wiem na ten temat lecz gdy już stanę się posiadaczką takiego sprzętu rozkinie go od początku do końca
Myślę,żę nie mam zbyt wygórowanych oczekiwań ma robić piękne zdjęcia,szybciej ,ostrzej niż zwykły aparat cyfrowy.
cena nie gra roli oczywiście cenię dobrą jakość a niską cenę
Pozdrawiam i dziękuję za rade!
gongunia napisał(a):
chciałabym fotografować : krajobrazy, zwierzęta, cykać ładne zdjęcia rodzinne także w pomieszczeniu. Móc pocykać zdjęcia gdy słonko już zaszło, lub przy słabszym świetle w pomieszczeniu. Zdjęcia w ruchu
cykanie fotek jedna za drugą <<span style="color:#FF0000;">cyk,cyk,cyk i robi fotki > Chciałabym też nie mieć problemu zrobić fotki w ruchu, oraz np w nocy.
pooglądałam filmiki na str SONY poczytałam i właśnie nad tymi dwoma się zastanawiam. Teraz na który się zdecydować? Jest między nimi znaczna różnica cenowa...
Czy na moje potrzeby inwestować w a550? z 2 strony chciałabym aby to był aparat na pare dobrych lat więc może jednak nowszy model będzie lepszy?
Są między niki duże różnice jakościowe z wyjątkiem wysokiego ISO w a 550?
gongunia napisał(a):
Są między niki duże różnice jakościowe z wyjątkiem wysokiego ISO w a 550?
O ile w ruchu się da - ale trzeba nabyć trochę wprawy, to w nocy będzie potrzebny statyw lub lampa błyskowa. Beż światła nie ma zdjęcia.gongunia napisał(a):
Chciałabym też nie mieć problemu zrobić fotki w ruchu, oraz np w nocy.
gongunia napisał(a):
Witam jestem amatorką, lubię robić zdjęcia chciałabym stać się posiadaczką lustrzanki cyfrowej i doskonalić swoją pasję. I tutaj proszę o pomoc.
Czy ktoś mógłby mi poradzić jaką lustrzankę powinnam wybrać oraz jakie objektywy ? Która będzie odpowiadała moim potrzebą?
Myślę,żę nie mam zbyt wygórowanych oczekiwań ma robić piękne zdjęcia,szybciej ,ostrzej niż zwykły aparat cyfrowy.
gongunia napisał(a):
tak więc co chciałabym fotografować : krajobrazy, zwierzęta, cykać ładne zdjęcia rodzinne także w pomieszczeniu. Móc pocykać zdjęcia gdy słonko już zaszło, lub przy słabszym świetle w pomieszczeniu. Zdjęcia w ruchu
Czego oczekuję- to tak po chłopsku bo nie wiem jak to opisać fachowo - cykanie fotek jedna za drugąChciałabym też nie mieć problemu zrobić fotki w ruchu, oraz np w nocy.
gongunia napisał(a):
Witaj Piotruso, dziękuję za Twoją wypowiedź. Teraz choć troche liznełam tej wiedzy i wiem co od czego jest zależne! Cena nie gra roli- owszem aczkolwiek tak jak piszesz nie chciałabym się potem rozczarować. Więc najpierw jednak zainwestuję w coś tańszego, jeśli rzeczywiście okaże się to moją pasją,zacznie mi wychodzić.. zainwestuję w droższy korpus i obiektywy. Więc teraz skupię się na Sony Alpha 450
Na początku po pooglądaniu filmików ze strony http://www.lustrzanka.sony.pl" target="_blank skupiłam się za a33 lub a55 ..bo w sumie tylko o nich tam mówią... widzę,że a 450 nie ma uchylnego LCD?
Zdjęcia nocą- nie chodzi mi tutaj o wychodzenie nocą w plener..ot taki przypadek jesteśmy z mężem na wakacjach idziemy nad morze popatrzeć na zachód słonka, już po jeszce spacerujemy chwilke i zwykłym aparatem D...,że tak napiszę piękna chwila której nie da rady ująć. Tylko tyle oczekuję
Byłam tu u nas w Anglii w 3 sklepach i wyboru- zero. jadę na urlop do PL wiec na pewno wybiorę się i te 3 modele "pomacam" zobaczę który jak się trzyma bo już właśnie o tym cztytałam,że a33 dla ludzi o 4 palcach itp...
Skupię się na Twojej opinii
--------------
kris:
Łączenie postów. W celu dopisania treści proszę używać edycji postów ( przycisk "zmień" na dole swojego posta http://img221.imageshack.us/img221/381/zmie.jpg)
-------------
aż mi głupio ale chyba sie pogubiłam czy sony alpha 330 to to samo co sony alpha 33?? myślamałam,że żeby było krócej nie wstawiacie 0 a teraz oglądam modele... to samo z alpha55 i alpha 550?
przepraszam za tak banalne pytanie
nie, to nie są te same modele. Tutaj nie ma mowy o skrótach tego typu.gongunia napisał(a):
aż mi głupio ale chyba sie pogubiłam czy sony alpha 330 to to samo co sony alpha 33?? myślamałam,że żeby było krócej nie wstawiacie 0 a teraz oglądam modele... to samo z alpha55 i alpha 550?
gongunia napisał(a):
przepraszam za tak banalne pytanie
LieveView czytałam o tym i na filmikach mówili jednak nie dokładnie rozumiem co to takiego?
Istotne przy wyborze lustrzanki jest to, czy jest Ci potrzebne LiveView, czyli kadrowanie na ekranie, czy też wystarczy Ci kadrowanie tylko w wizjerze <--- jaki to ma wpływ na zdjęcie??
będę wdzięczna za odp lub przekierowanie mnie na jakąś strone gdzie będzie to wyjaśnione w miare logicznie ...dla mnie..
gongunia napisał(a):
Skupię się na Twojej opiniii rozumię,że ty jednak bardziej polecasz mi a450 niż a33 lub a55.