Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów!!!
Od jakiegoś czasu " próbuje" stać się posiadaczem lustrzanki, ale im więcej gromadze informacji...tym mniej wiem na jaki model się zdecydować . Nie ułatwia mi decyzji również fakt, że SONY wypuszcza na rynek co chwile jakieś nowe modele. Dlatego postanowiłam zwrócic się o pomoc do profesjonalistów . Wiem, wiem... tyle tutaj jest tematów, które mogą mi pomóc...ale tak jak już wspomniałam wcześniej..z nadmiaru wiedzy aż mnie rozbolała głowa. Dlatego proszę o "indywidualną" pomoc w wyborze lustrzanki cyfrowej.
Czego oczekuje ...:
Robie bardzo dużo zdjęć z zaskoczenia; fotografuje "obiekty" w ruchu ( miedzy innymi dzieci ), przy tym aparat również jest w ruchu. Mam duży kontakt z naturą, więc fotografowanie jej jest moją pasją. Ogólnie ... to chciałabym móc zastosować ten aparat do wszystkich rodzaji zdjęć ( portretowe, w ruchu, podróże, krajobrazy, natura, zbliżenia, itd. ). A co najważniejsze, aby zdjęcia były bardzo dobrej jakości. Wiem, że oczekuje rzeczy niemożliwej ( wszystko w jednym ), ale może " coś" dla mnie znajdziecie .
Nie zależy mi na funkcji filmowania ( od tego są kamery ).
Jestem początkująca jeżeli chodzi o lustrzanki, dlatego myśle, ze jakichś ekstra "bajerów" mogłabym przypadkiem nie wykorzystać.
Jeżeli chodzi o obiektyw, nie chcę bawić się w wymiany, dlatego stawiam na DT 18-200mm lub 18-250mm.
Bardzo prosze o pomoc
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie rady!!!
a450 to bardzo fajny aparat
jak rozumiem nie potrzebujesz funkcji LiveView (robienie zdjęć kadrując na ekranie LCD, a nie w wizjerze) ?
urszulaaa napisał(a):
Jeżeli chodzi o obiektyw, nie chcę bawić się w wymiany, dlatego stawiam na DT 18-200mm lub 18-250mm.
urszulaaa napisał(a):
Czego oczekuje ...:
Robie bardzo dużo zdjęć z zaskoczenia; fotografuje "obiekty" w ruchu ( miedzy innymi dzieci ), przy tym aparat również jest w ruchu. Mam duży kontakt z naturą, więc fotografowanie jej jest moją pasją. Ogólnie ... to chciałabym móc zastosować ten aparat do wszystkich rodzaji zdjęć ( portretowe, w ruchu, podróże, krajobrazy, natura, zbliżenia, itd. ). A co najważniejsze, aby zdjęcia były bardzo dobrej jakości. Wiem, że oczekuje rzeczy niemożliwej ( wszystko w jednym ), ale może " coś" dla mnie znajdziecie .
Nie zależy mi na funkcji filmowania ( od tego są kamery ).
j23znowunadaje napisał(a):
To tylko CANON 50D, można go kupić teraz w na prawdę przyzwoitej cenie.
kuraq napisał(a):
j23znowunadaje napisał(a):
To tylko CANON 50D, można go kupić teraz w na prawdę przyzwoitej cenie.
Słowo "tylko" mi tu troszkę nie pasuje, ale mniejsza już o drobnostki.
Body 50d kosztuje coś około 3000zł, może 2900. A450 z kitem to wydatek rzędu 1500zł. Różnica w cenie to 1400zł. Za te piendządze można kupić np. 70-210/4 + 85/2,8 i mieć już troszkę kasy na 35/1,8. Nie dochodzisz do wniosku, że czasem lepiej kupić "gorsze" body, a lepszą optykę niż drogą puchę z kitem?
uwaga http://www.forum.sony.pl/images/smilies/troll_.gif
dziewcze chce kupic puchę i 18-250 a ty wyskujesz ze stałką
luvr napisał(a):
uwaga http://www.forum.sony.pl/images/smilies/troll_.gif
dziewcze chce kupic puchę i 18-250 a ty wyskujesz ze stałką
Wiesz, że w zdecydowanej większości sprzedawcy w sklepach mają nikłe pojęcie o sprzęcie, który sprzedają?
witam , żeby nie było niedomówień to najpierw wybrałem aparat i kupiłem a potem dopiero znalazłem to forum
czytałem i porównywałem aparaty 2 tygodnie , budżet miałem 2500 zł, myślałem o Pentax k-x
i Olympusie 620 ,(o nikonach i Canonach nie myślałem bo jestem do nich uprzedzony , poza tym szukałem stabilizacji w korpusie i tanich szkieł) aż w końcu stanęło na 500 tylko mi trochę nie leżał rozkładany wyświetlacz i wybrałem a450 + kit 18-55, jestem zadowolony , dałem 1500zł i mam jeszcze 1000 zł na dokupienie zabawek typu filtry obiektywy i lampa,torba
mam dzieci i faktycznie jak na razie robię im najwięcej zdjęć ,
może troszkę komuś tego rozkładanego monitora brakować bo zdaża sie że robię zdjęcia z dywanu,
choć z drugiej strony jak mam robić zdjęcia przez live viu to mnie kręci i już sie wole położyć na podłodze
moim zdaniem każdym aparatem można zrobić dobre zdjęcia , ale chodzi jeszcze o komfort w ich wykonywaniu ,a tu akurat Sony jest ok , bardzo intuicyjna obsługa , aparat mam 2 tygodnie a mam wrażenie jakbym sie z nim urodził,
dziś chyba zrobię pierwsze zdjęcia na zewnątrz, ładna pogoda
To fajnie, że jesteś zadowolony
Przy foceniu dzieci lv może Ci troszkę brakować. Zaś za te 1000zł polecam Ci kupić Sony 35/1,8 SAM, bardzo fajne szkło do focenia w pomieszczeniach.