Podziel się wrażeniami!
Witam ,
Jestem na forum pierwszy raz więc z góry przepraszam jeśli zdublowałam temat No więc mam problem ze swoją 550... Kiedy aparat jest na statywie to miga mi rączka steady shot - nie ma skali, ale rączka miga. Funkcja w menu wyłączona... Co to może znaczyć? Statyw mam raczej oki bo zainwestowałam w velbon sherpa 600R. Wyłączenie i włączenie aparatu nic nie dało, cały czas na statywie miga.
Niedawno kupiłam ten aparacik więc jestem amatorem, ale bardzo mi się podoba fotografia - czy znacie może strony gdzie można czegoś się nauczyć?? Oczywiście oprócz ćwiczeń na stronie sony - są bardzo przydatne, proszę o więcej
Dziękuję z góry za odpowiedź, szczególnie na pierwsze pytanie.
Pozdrawiam
Wg instrukcji, owa "rączka" sygnalizuje mozliwość poruszenia zdjęcia przy fotografowaniu z ręki. Przecież aparat nie wie, że jest na statywie
Zaglądałaś do działu ABC Fotografowania? Jest tam dużo cennych porad, linków...
lui88 napisał(a):
Niedawno kupiłam ten aparacik więc jestem amatorem, ale bardzo mi się podoba fotografia - czy znacie może strony gdzie można czegoś się nauczyć?? Oczywiście oprócz ćwiczeń na stronie sony - są bardzo przydatne, proszę o więcej
Myślę, że jeśli aparat jest na statywie to ta rączka nie powinna migać bo nie ruszam aparatem - czy nie tak?? Czy miganie tej rączki to nie jakaś wada aparatu? Wy też tak macie że aparat jest na statywie, steady shot wyłączone a rączka miga?? Niby skali nie ma ale to miganie mnie martwi, może niepotrzebnie?
pzdr
Lui88, przeczytałaś, co napisałem? Albo instrukcję chociaż? "Rączka" nie ma nic wspólnego z ruszaniem aparatu.Sygnalizuje jedynie, że czas naświetlania jest zbyt długi w stosunku do użytej ogniskowej i może wystąpić "poruszenie" zdjęcia. Aparatu nic nie obchodzi, czy jest na statywie, czy w ręce, czy dynda na szyi.
Przy włączonym SS kreski oznaczają "ruszanie" i konieczność reagowania systemu SS (steady shot).
rączka raczej pojawia się ze względu na możliwe parametry ekspozycji a nie to czy ci się ręce trzęsą. Aparat nie posiada wbudowanego czujnika drgań.
Nie masz czym się martwić. Aparat nie wie, że jest na statywie. Rączka pojawia się przy dłuższych czasach i zaleznie od ogniskowej. Np. 50mm przy czasach dłuższych niż 1/100s, a na 18 nie miałem rączki przy 1/40. Większej ilości testów nie chce mi się teraz robić.
Owszem. Ale to jest sygnalizowane kreskami Steady shota. "Rączka". jak napisałem wyżej - to tylko ostrzeżenie spowodowane użytą ogniskową i ustawionym czasem migawki.TMiN napisał(a):
Aparat nie posiada wbudowanego czujnika drgań.
Aha, rozumiem. Czyli niepotrzebnie się martwię. Czytałam instrukcję, tam tego nie znalazłam Jak widać amatora różne rzeczy mogą matwić Dziękuję za odpowiedzi.
Str. 47lui88 napisał(a):
Czytałam instrukcję, tam tego nie znalazłam