Podziel się wrażeniami!
Witam, pozwoliłem sobie założyć nowy temat, ponieważ nie znalazłem na forum niczego podobnego. Nurtuje mnie pewien problem, otóż gdy wróciłem do domu po robieniu zdjęć moim oczom ukazał się nieciekawy widok:
http://img715.imageshack.us/i/dsc05381ra.jpg/
Zwracam się do Was z pytaniem co mogło być przyczyną tego "schodkowania", tj. poszarpania krawędzi, szczególnie widocznego na różowym filarze? Dodam, że problem występował na wielu zdjęciach z tego miejsca, zarówno na pliku jpg prosto z aparatu, jak i na raw. Z tym wiąże się moje drugie pytanie, gdy otwieram plik raw za pomocą IDC SR to zdjęcie jest podobnie postrzępione, natomiast gdy korzystam z Picasy to fotografia jest dużo bardziej surowa i wolna od schodkowania. Co zrobić aby sonowski program do raw-ów nie wczytywał ustawień z aparatu? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
No mojego CRT Sony oddałem rodzicom, ale muszę go chyba odzyskać, bo przy dwu monitorach LCD ustawionych obok siebie, różnice w odcieniach i jasności są znaczące. W dodatku LCD musi się "rozgrzać".
Na rozgrzewanjącego się LCDka polecam takiego który jest podświetlany LEDami, wtedy ma pełną jasność odrazu po włączeniu i szersze spektrum barwne od poświetlanego lampą (jedyny minut to wyższa cena).
Mam dwa 22" i 17", musiał bym zmienić oba, na co mi szkoda kasy . Nie zajmuję się profesjonalnie zdjęciami, wystarcza mi to co mam (tzn. musi .