Podziel się wrażeniami!
Witam,
tym razem mam pytanie dotyczące osprzętu do naszej lustrzanki Nie wiem czy na forum wolno wklejać linki z allegro, jeżeli nie to proszę o pouczenie mnie. Zastanawiam się ostatnio nad kupnem takiego oto sprzętu:
http://www.allegro.pl/item729556921_konwerter_makro_raynox_dcr_250_do_sony_a200_a100.html
lub
http://www.allegro.pl/item731427566_adapter_odwrotnego_mocowania_sony_alpha_a900_a700.html
Czy Waszym zdaniem drodzy doświadczeni warto kupić coś takiego do makro zdjęć czy to zbedny gadżet, na który niepotrzebnie wydam pieniądze?? Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie Ala
Nie lubię macro, ale mogę powiedzieć, że raynox na początek będzie w sam raz. pozwala uzyskać sporę powiększenie, a jakość wykonania jak za te pieniądze jest całkiem dobra. pierścieni z racji prawie żadnych kosztów możesz też spróbować, a co. tak się zdobywa doświadczenie.
i odpowiedź na pytanie.
oczywiście, że warto kupować różne bajery. ważne jest tylko, żeby miały służyć rozwijaniu naszej pasji, a nie być elementami zakurzonej kolekcji.
Czy warto czy nie warto na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć, Alu Ja myślę, że warto.
Wszystko zależy:
1) Jakie środki finansowe chcesz przeznaczyć na pasję foto
2) W jakim celu kupujesz ten, jak to nazwałaś, osprzęt
3) Jaką masz dla tego osprzętu alternatywę
Wiem z doświadczenia, że adapter odwrotnego mocowania może dać dużo frajdy przy fotach makro z Heliosem. Ale trzeba mieć dużo samozaparcia i cierpliwości
A najlepiej specjalną matówkę z klinem i rastrem żeby uzyskać idealną ostrość, bo ja mam z tym problem
Miłego eksperymentowania
Bardzo Wam dziękuję kochani za rady Tak więc kupię adapter odwrotnego mocowania i pobawię się tym.
Pozdrawiam serdecznie
Powodzonka I nie zapomnij umieścić fotki w swojej galerii
droga Alu.
mimo wszystko na początek polecam Ci raynoxa. jest o wiele wygodniejszy w użyciu.
jeżeli chodzi o pierścień to jest on dedykowany do obiektywów analogowych. czyli razem z pierścieniem musisz jeszcze dokupić obiektyw w którym, ręcznie (pokrętełkiem) zmienia się wartość przysłony. taki obiektyw to nie są duże pieniądze, ale musisz zacząć od obiektywu. żeby później wiedzieć jaką średnice mocowania ma mieć pierścień.
jak więc mówiłem zacznij od raynoxa. to nie są duże pieniądze, a efekty powinny Cię mile zaskoczyć.
z poważaniem
Łukasz
😆
wratislavian napisał(a):
zacznij od raynoxa.
Aha czyli narazie radzicie mi odpuścić sobie pierścień odwrotnego mocowania?? Bo mam tylko jeden standardowy obiektyw z którym kupuje się Alfę. Dobrze w takim razie dozbieram pieniążki i kupię Raynoxa Wydatek niecałych 300 zł nie jest dużym wydatkiem a efekt może być zaskakująco miły.
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki za rady Są nieocenione dla takiego laika jak ja
jak już kupisz sobie tą soczewkę to pochwal się nam na forum. jestem pewien, że znajdzie się wtedy kilka dobrych rad.