anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 230

Smichu
Początkujący

Sony 230

Mam Sony :c56 230 od pewnego czasu gdy zrobię zdjęcie wychodzą na nim czarne plamy proszę o pomoc :c25

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Witam,
Zapewne pojawiają się na niebie i innych gładkich i jasnych przestrzeniach w trakcie uzywanie przysłon od f/8 w górę?
Jeśli tak, to masz brudną matrycę. Kup sobię gruszkę(klik) I w trybie czyszczenia przedmuchaj nia matryce;]

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Zapewne kuraq ma rację, jednak, z opisu nie wynika czy to o to chodzi. Zawsze w takim wypadku (gdy chodzi o dziwne lub niepożądane efekty na zdjęciu) ,warto wstawic zdjęcie przykładowe.

------------------------------
fotoamator
Smichu
Początkujący

Więc pożyczyłem gruszkę i w wizjerze ciągle widać te plamy a na zdjęciach już nie wychodzą. :c18

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Smichu napisał(a):

Więc pożyczyłem gruszkę i w wizjerze ciągle widać te plamy a na zdjęciach już nie wychodzą. :c18

Masz paprochy na matówce. ;)

Smichu
Początkujący

A jak to wyczyścić ?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Smichu napisał(a):

A jak to wyczyścić ?

viewtopic.php?f=189&t=2472

spolnemesis1paejw
Początkujący

Czyli - najlepiej nauczyć się z tym żyć. Na zdjęcia matówka nie ma wpływu, a szkody można narobić dużo.
Matrycę warto utrzymywać w czystości.

miyagigk
Początkujący

mam pytanko jesli bawie sie macro wmojej 230 jakich udoskonalen np w photoshopie moglbym uzywac, wciaz uwazam ze to zdjecie niejest az tak dobre jakie mogloby byc xD

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

miyagigk napisał(a):

mam pytanko jesli bawie sie macro wmojej 230 jakich udoskonalen np w photoshopie moglbym uzywac

W photoshopie wystarczy delikatnie pobawić się poziomami, zmniejszyć do wymaganego wymiaru i wyostrzyć
Definicja "makro" mówi :skala odwzorowania ma mieć 1:1 do 10:1 potem to jest już mikrofotografia.
W rzeczywistości wygląda to tak że centymetrowej wielkości obiekt znajdujący się przed obiektywem musi mieć wielkość centymetra na matrycy(1:1)

miyagigk napisał(a):

wciaz uwazam ze to zdjecie niejest az tak dobre jakie mogloby byc

Bo jest wykonane w marnych warunkach oświetleniowych i jest poruszone(czas ekspozycji 1/8), a twarz dziecka jest w cieniu