anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY ILCE5000L bardzo szare tło w zdjęciach

kendy86
Poszukiwacz

SONY ILCE5000L bardzo szare tło w zdjęciach

Witam Państwa ,

kupilem sobie aparat SONY ILCE5000L z myśla robienia zdejęć produktów na aukcje internetowe ,niestety jakosć zdjęć a dokładnie tło w zdjeciach posostawia wiele do życzyenia ,wychodzi bardzo szare ,pomimo używania macnego światła ciągłego ,bezcienioego na wysokich statywach zdjęcia mają beznadziejen szare tło 😞 czy mogą Państwo w tym pomóc , nie wiem jaki jest powód tej szarości ,czy nieprawidłowe ustawienia aparatu ?

z góry dziekuję za pomoc

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, wrzuć zdjęcie jakieś żebyśmy mogli zerknąć w exif. Dodam tylko, że aparat dąży z balansem bieli do 18% szarości i tak stara sie ustawić parametry naświetlnia. Mozliwe jest, że musisz wydłużyć czas naświetlania żeby wyszło tak jak chcesz.

kendy86
Poszukiwacz

Resize of DSC01090.JPG

Wrzuciłem trzy zdjęcia , proszę zobaczyć jakie jest tło 😞 mozna to jakoś wybielić ustawiąjąc odpowiednio aparat ?

Resize of DSC01104.JPGResize of DSC01010.JPG

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, miałem racje, gdybyś miał lampy błyskowe, a nie światło ciągłe to przy takich czasach doświetliłbyś poprawnie wszystko. Jeśli chcesz żeby tło było jasniejsze to po pierwsze dokup jeszcze jedną lampę i skieruj ją bezpośrednio na tło, po drugie odsuń osobę fotografowaną od tła żeby nie było cieni na tle, a po trzecie wydłuż czas naświetlania/podnieś iso. 

kendy86
Poszukiwacz

To może najprościej będziemy jak dokupie lampę blyskowa do tego aparatu? Co o tym myślisz? Te swistlo ciągłe ktore używam to duze softboxy nie wiem gdzie bym zmiescil trzeci:(
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

O ile mnie pamięć nie myli Twój aparat nie ma ani wbudowanej lampy ani stopki więc nie ma takiej opcji. Co do trzeciej lampy nie jest Ci potrzebny softbox bo na tło nie musi padać miękkie światło wystarczy żarówka w jakiejś metalowej czaszy żeby skierować światło.

kendy86
Poszukiwacz

załanczam zdjęcie mojego aparatu ,wychodzi na to ze ma wysuwaną lampę błyskową :slight_smile:

czy to coś zmienia ? najwyższe ISO to 16000 na tyle ustawić ?aparat.jpg

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Z iso nie należy przeginać :wink: max 800 żeby na zdjęciach nie było widać szumu w końcu to zdjęcia produktowe (podnoszenie iso uważam za sensowne tylko w przypadku fotografowania produktu razem z modelka gdy brakuje nam światła, a nie możemy wydłużyć czasu naświetlania ze względu na możliwość poruszenia się modelki) Do błyskania potrzebne są lampy błyskowe z fotocelą (mogą być po taniości żarówki błyskowe z fotocelą, przy nich nie będziesz miał możliwości zmiany mocy błysku) i ustawienie lampy wbudowanej w tryb WL. Zastanów się jednak czy nie lepiej/taniej będzie zakupić/zrobić większy namiot bezcieniowy i używając 3 lub 4 żarówek fotografować produkty bez udziału modelek :slight_smile: W przypadku produktów nie ma ograniczenia w długości naświetlania, bo aparat jest na statywie i nic się nie rusza i wtedy czasem naświetlania będziesz sobie regulował jasność. Generalnie nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienie aparatu przełącz aparat w tryb M ustaw sobie iso, czas i przysłone i eksperymentuj z ustawieniami aż zdjęcie będzie naświetlone tak jak chcesz :slight_smile: Nie jestem specjalistą od studia więc może ktoś mądrzejszy ode mnie coś jeszcze dopisze.

kendy86
Poszukiwacz

Dieki ,spójż prosze jeszcze na zdjęcie oświetlnia jakie uzywam ,czy uważasz że trzeba coś jeszcze dołozyć do tego ? ustawiłem ISO i na M a nie wiem o co chodzi z czasem i przesłoną ,to jest gdzieś w usyawieniach ?LAMPY.jpg

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

ten zestaw jest ok do zdjęć ludzi (aczkolwiek wtedy lepiej mieć błysk), do zdjęć produktowych zdecydowanie lepszy będzie "namiot bezcieniowy".

Jeśli chodzi o ustawienie czasu i przysłony to 116349_nbigmini_SA5000_lcd.JPG

Zmianę przysłony i czasu powinieneś mieć pod pokrętłem, ale odsyłam Cię do zapoznania się z instrukcją obsługi tam wszystko jest dokładnie opisane.