anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY ILCE5000L bardzo szare tło w zdjęciach

kendy86
Poszukiwacz

SONY ILCE5000L bardzo szare tło w zdjęciach

Witam Państwa ,

kupilem sobie aparat SONY ILCE5000L z myśla robienia zdejęć produktów na aukcje internetowe ,niestety jakosć zdjęć a dokładnie tło w zdjeciach posostawia wiele do życzyenia ,wychodzi bardzo szare ,pomimo używania macnego światła ciągłego ,bezcienioego na wysokich statywach zdjęcia mają beznadziejen szare tło 😞 czy mogą Państwo w tym pomóc , nie wiem jaki jest powód tej szarości ,czy nieprawidłowe ustawienia aparatu ?

z góry dziekuję za pomoc

18 ODPOW. 18
kendy86
Poszukiwacz

dzieki za szybkie odpowiedzi ,czy ten czas powinien być stały ustawiony ,,czy polecasz dodatkowo uzywać wysuwanej lampy błyskowej razem z oświetleniem z softboxów ?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

jeżeli będziesz używał światła ciągłego to lampa błyskowa jest zbędna. Co do czasu naświetlania to w zależności od koloru i rozmiaru przedmiotu ten czas nieznacznie się będzie zmieniał (im ciemniejszy przedmiot tym więcej światła trzeba żeby go poprawnie naświetlić) Zachęcam Cię do eksperymentowania w swoim aparacie widzisz na żywo jak ustawienie czasu, przysłony i iso wpływa na jasność zdjęcia więc w prosty sposób możesz szybko ustawić aparat dokłądnie tak jak trzeba.

kendy86
Poszukiwacz

Dzieki ,jest już lepiej ,musze popracować jeszcze nad jasnościa ,ale martwi mnie złapanie ostriści bo np na zdeciu które załączam nie mogę chwicić napisów na podeszwie 😞zdjęcie.jpg

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

nie jest lepiej masz iso 8000!!! f/6,3 i 1/1000 sek... ustaw sobie iso100 przysłone na f/10 i potem zacznij ustawiać czas myślę, że może to być coś koło 1 sekundy.

kendy86
Poszukiwacz

ustawiłem iso na 100 f/10 ,i czas ,wyszło coś takiego portfel.jpg

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

no to zrób 2 sekundy albo więcej jeśli będzie taka potrzeba to dla Ciebie ma być wystarczająco jasno...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A nie lepiej te zdjęcia w RAW-ie klepnąć i suwakami ustawić sobie jasność tak jak mniej więcej to ma wyglądać? Ogólnie tego typu fotografia wymaga więcej niż elementarnej wiedzy z zakresu obsługi aparatu i oświetlania przedmiotów.

kendy86
Poszukiwacz

no właśnie pewnie tak ale RAW ,SUWAKI nic mi to nie mówi niestety 😞 podpowiesz

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cóż, w zasadzie nie wiem co Ci doradzić po tym co napisałeś. 

Musisz zrozumieć, że dla Twoich potrzeb nie ma uniwersalnych ustawień. I mówię tutaj zarówno o aparacie, jak i o oświetleniu. Pokazałeś różne przedmioty - błyszczące, z różną fakturą, wymagające oddania szczegółów. Tego nie ogarniesz bez zrozumienia podstaw dotyczących ustawień aparatu, a przede wszystkim oświetlenia. 

Sugeruję poszukać w sieci poradników dotyczących fotografii produktowej.

Pozdrowienia!