Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie co do stabilizacji w 350 czy ona działa tak samo skutecznie z każdym obiektywem ?? Czy np lepiej z Sigmą a gorzej z obiektywami firmy Tamron ???
Pozdrawiam Marcin
Tadeusz napisał(a):
SSS/AS się słabo sprawdza przy długich ogniskowych, bo mnie właśnie tam się sprawdza doskonale..
stabilizacja działa także z długimi ogniskowymi. jednak trzeba pamiętać, że na 200mm z czasem 1/50 s. nawet najlepsza stabilizacja sobie nie poradzi.
mi w czasie robienia Heliosem i CZ akurat sss pomaga
A ja niestety nie widzę różnicy w zdjęciu przy wyłączonym i włączonym SSS.
@BuBu_ - A ja Cię nie poznałem , musiałem zobaczyć na nicka. Ale fajne zdjęcie !
Ja po kupnie statywu robiłam fotki z jego użyciem, a po sciągnięciu zapomniałam ponownie włączyć sss i sobie myśle "co te foty takie rozmazane?!?!" a robiłam właśnie starym szkłem - więc ja widze różnicę... to tak propo Twojej wypowiedzi Kamil
ps: Tadeusz, Kamil, hehe, dziękuję
No i zrobiłem test - tak na szybko, więc może nie dokładnie...
Hanimex 135/2,8 + http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif700
T= 1/30, 1/60, 1/125.
I... 1/125 - zawsze nieporuszone. 1/30 poruszone ze stabilizacją i nieporuszone bez stabilizacji, 1/60 SSS on - nieporuszone SSS off - poruszone.
Czyżby placebo? Powtórzę jeszcze eksperyment - innego dnia.
Ten sam motyw, sigma ustawiona na 135mm. Stabilizacja bez zarzutu do 1/30 (dalej nie sprawdzałem). Hmm. Z Minoltą AS działał z każdym obiektywem.
Dopóki nie sprawdzę porządnie - ja na ten temat.
BuBu świetny avatar.
Szczupic napisał(a):
Z tym się nie zgodzę oto przykład
Fota Białasem 70-200/2,8 czyli ciężkim szkłem przy 1/40s i 200mm z ręki
dałem tylko przykład z głowy. ale 300mm na 1/400 powinno być gorzej
Jak na razie dość skutecznie rozwialiście moje obawy dziękuje
A teraz ma drugie pytanie czy alfie 350 sprawują się tak samo dobrze obiektywy Sigmy i Tamron??? Czy są jakieś różnice ??? I któraś z tych firm sprawuje się lepiej !!!