- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Szerokokątny do A77 od Zeissa
Dzień Dobry
Mam zamiar nabyć obiektyw szerokokątny do A77, mam obecnie obiektyw z 2.8/16-50ssm i nie jestem szczególnie nim zachwycony Mam również dinozaura Sony DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm - i no aż trudno uwierzyć kolorystyka, plastyka itp. zdjęć bardziej mi się podoba w dinozaurze
- więc myślę o szerokokątnym od Zeissa , co moglibyście mi doradzić ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
dla APSC? Tylko CZ 16-35 2.8marlan napisał(a):
więc myślę o szerokokątnym od Zeissa , co moglibyście mi doradzić ?
marlan napisał(a):
Dzień Dobry
Mam zamiar nabyć obiektyw szerokokątny do A77, mam obecnie obiektyw z 2.8/16-50ssm i nie jestem szczególnie nim zachwyconyMam również dinozaura Sony DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm
Jestem aż ciekaw....ciekaw bo nie miałem na własność, a jedynie przez chwilę R1 (fajny aparat). Ale może to kwestia ustawień (strefy twórczej), może błędu operatora? Może wstaw przykład
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris napisał(a):
dla APSC? Tylko CZ 16-35 2.8
Oczywiście w mojej opinii nowy Sony 16-50/2.8 jest jednak ciekawszą propozycją (jaśniejszy, uszczelnienia no i mechanika - silnik SSM)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ach no tak....moja wewnętrzna awersja do ciemnych szkieł się obudziła....myślałem, że marlan nie będzie zainteresowany zmianą szkła ze światłem 2.8 na jednak ciemniejsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm
vs
A77 z Sony 2.8/16-50ssm
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
marlan napisał(a):
DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm
vs
A77 z Sony 2.8/16-50ssm
Mówisz poważnie? Porównujesz zupełnie dwa różne zdjęcia? Dwie zupełnie różne sceny ? Dwa zupełnie różne kadry, zwłaszcza pod względem oświetlenia (na drugim zdjęciu po prostu nie ma światła, a bez światła nie ma kolorów).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No ale wybacz....te zdjecia nijak można porównać bo są wykonane w różnych warunkach oświetleniowych.
EDIT: Krisunio szybszy http://bajka107.blox.pl/resource/STRUS_PEDZIWIATR.jpg
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
NO wybacz nie mam 2 zdjęć zrobionych tymi dwoma aparatami w tych samych warunkach
ale porównując ogólnie ileś set tam zdjęć różnych , podobają mi się bardziej te z DSCR1 -to subiektywne i nie oparte na super testach porównawczych, ale jak mam kupić obiektyw za kilka tysięcy to sprawdzam co się da ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
marlan napisał(a):
NO wybacz
nie mam 2 zdjęć zrobionych tymi dwoma aparatami w tych samych warunkach
ale porównując ogólnie ileś set tam zdjęć różnych , podobają mi się bardziej te z DSCR1 -to subiektywne i nie oparte na super testach porównawczych, ale jak mam kupić obiektyw za kilka tysięcy to sprawdzam co się da ...
Moja opinia na podstawie przedstawionego wyżej przez Ciebie przykładu:
zainwestuj czas w poznanie fotografii. Lustrzanki są po prostu bardziej wymagające. Uważam, że może brakować Ci wiedzy oraz zapoznania ze sprzętem. Z R1 znasz się już długo. Masz do niej sentyment. Teraz wydałeś sporo kasy na aparat z dobrym szkłem i to oczywiste, że masz sporo większe wymagania. Ale ten sprzęt Tobie też stawia pewne wymagania i nazwałbym je umiejętnościami. Może być tak, że dopasujesz strefę twórczą do własnych potrzeb, może być tak, że do tej pory a77 fotografowałeś w gorszych warunkach (jak przykład wyżej), może będziesz musiał się przesiąść na RAWy, które dają spore możliwości. Ja sobie nie wyobrażam fotografować w JPG, ale wiadomo - każdy ma swoje upodobania. Ja wolę nieco czasu poświęcić i być zadowolonym.
Poza tym jesteś "ze śląska". Organizujemy spotkania, plenery. Wpadnij. Można się wymieniać doświadczeniem z innymi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie przeczę brak mi i jednego i drugiego, ale po kilku tysiącach zdjęciach zrobionych na obiektywie Sony za cholerę nie jestem zadowolony z żadnego, a na Zeissie nie miałem takich problemów ...
- « Poprzedni
- Następny »