anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wymiana matówki

Par_Dez
Początkujący

Wymiana matówki

Witam !
Czy ktoś z uczestników tego forum wymieniał sam matówkę , chodzi o matówkę z KM D7D jest
ona lepsza do ostrzenia w trybie ręcznym , głównie obiektywy M42 ?

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam !
Czy ktoś z uczestników tego forum wymieniał sam matówkę , chodzi o matówkę z KM D7D jest

Ja mam taką matówkę z D7D (matówka - typ M) w A100.
Komfort ostrzenia manualnego poprawił się w stosunku do seryjnej matówki drobnoziarnistej.

Należy liczyć się jednak ze spadkiem jasności wizjera przy stosowaniu ciemniejszych szkieł - np. z f/3.5 już jest znacznie ciemniej niż przy f/2.8. Przy f/5.6 jest już no...ciemno ;)

Wymiana matówki jest w sumie prosta, ale trzeba zachować sterylne warunki w pomieszczeniu żeby nie nałapać paprochów podczas przekładki.

Pozdrawiam :)

wratislavian
Początkujący

jeżeli weźmiesz się za to samodzielnie to wstaw proszę fotorelacje. sam również pragnąłbym większego komfortu w ostrzeniu manualnym.

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Co do fotorelacji to masz tu a jak masz bolec od matówki M ucięty to trwa to pół minuty :)
http://www.focusingscreen.com/work/a200en.htm

Jak chcesz do a700 to tylko zmień numerek w linku :P

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Par_Dez
Początkujący

Lajam napisał(a):

Witam !

Ja mam taką matówkę z D7D (matówka - typ M) w A100.
Komfort ostrzenia manualnego poprawił się w stosunku do seryjnej matówki drobnoziarnistej.

Należy liczyć się jednak ze spadkiem jasności wizjera przy stosowaniu ciemniejszych szkieł - np. z f/3.5 już jest znacznie ciemniej niż przy f/2.8. Przy f/5.6 jest już no...ciemno ;)

Wymiana matówki jest w sumie prosta, ale trzeba zachować sterylne warunki w pomieszczeniu żeby nie nałapać paprochów podczas przekładki.

Pozdrawiam :)

A może lepiej kupić taki adapter z chipem(dandelion) , trochę mam pietra samemu wymieniać
matówkę chociaż człowiek z allegro zaproponował mi kupno matówki do A300 za 200 zł z klinem
i mikrorastrem , boję się ze względu na konieczność wykonania tego zabiegu na aparacie
w sterylnych warunkach - w domu raczej trudno o takowe.Co prawda niektórzy proponują
aby gdy pojawią się syfki kupić taśmę modelarską samoprzylepną i nakleić na matówkę a potem
szybko odkleić.

acinloop
Nowicjusz

kupić taśmę modelarską samoprzylepną i nakleić na matówkę a potem
szybko odkleić.

I zostawić resztki kleju z taśmy na matówce. Pomysł z przyklejaniem taśmy przedni...

Szczupic
Użytkownik

Ja matówkę wymieniałem w łazience najpierw zaparowałem mocno potem poczekałem aż wszystko opadnie i zabrałem się za wymianę :P Gdyby nie to że bolca z Mki nie odciąłem to była by to chwilka a tak musiałem odcinać i kilka paproszków się dostało :c9 tyle że mi to nie przeszkadza bo są malutkie :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Par_Dez
Początkujący

acinloop napisał(a):

kupić taśmę modelarską samoprzylepną i nakleić na matówkę a potem
szybko odkleić.

I zostawić resztki kleju z taśmy na matówce. Pomysł z przyklejaniem taśmy przedni...

To jest taśma , która nie pozostawia kleju tak jest opisane na KKM Forum

acinloop
Nowicjusz

Chodzi Ci o taśmę malarską? Spróbuj przykleić to zobaczysz jakie są efekty.
Wydaje mi się że chodzi o delikatne dotknięcie (stroną z klejem) taśmą matówki a nie przyklejanie jej do matówki.

Par_Dez
Początkujący

acinloop napisał(a):

Chodzi Ci o taśmę malarską? Spróbuj przykleić to zobaczysz jakie są efekty.
Wydaje mi się że chodzi o delikatne dotknięcie (stroną z klejem) taśmą matówki a nie przyklejanie jej do matówki.

Nie malarską (tego nie polecają) a modelarską jest taka w ofercie sklepów z artykułami
modelarskimi.