Podziel się wrażeniami!
Witam. Posiadam 350 + 18-70.
Dzisiaj podczas robienia zdjęć odkręciłam, tak jak zazwyczaj to robię, tę obręcz (która zapewne ma swoją mądrą nazwę), żeby słońce od boku smug nie dawało i nagle obiektyw zaczął wariować. Zaczął dziwnie brzęczeć przy ustawianiu ostrości i miał z tym problemy. W trakcie włączania i wyłączania był ten sam dźwięk.
Czy zepsułam obiektyw? Czy da się z tym coś zrobić samemu?
Czołem.
Rozumiem, że odkręcałaś osłonę przeciwsłoneczną? Robiłaś to, gdy aparat i AF był włączony?
Tak, osłonę przeciw słoneczną
Aparat był wyłączony, włączyłam - brzęczał, a przedtem tego nie było.
Prawdopodobnie padł napęd AF w obiektywie.
O ile masz gwarancję - ślij do serwisu.
Jeśli nie masz - naprawa nie jest opłacalna, lepiej kupić nowy/używany na allegro czy ebay.
To jest wada urodzeniowa Alfek - wiele osób to ma, jak i ja. Serwis tego nie z czaił w ogóle - odsyłam do postu Pomoc.
Nie straszcie ludzi!
zwierzaqgd napisał(a):
To jest wada urodzeniowa Alfek - wiele osób to ma, jak i ja.
To dlaczego wiele ludzi to ma, no dobra ale jest pewna garstka osób nie ważne ile - ważne że problem jest nie z naszej winy (Wadliwy egzemplarz) - pan w salonie Sony mi tak oznajmij i patrząc na forum + te osoby które nie zgłosiły tego.
Pozdrawiam.
zwierzaqgd napisał(a):
To dlaczego wiele ludzi to ma, no dobra ale jest pewna garstka osób nie ważne ile - ważne że problem jest nie z naszej winy (Wadliwy egzemplarz) - pan w salonie Sony mi tak oznajmij i patrząc na forum + te osoby które nie zgłosiły tego.
Pozdrawiam.
Hm.... dodam jeszcze, że w większości przypadków, które zdarzyły się znanym mi osobom było tak, że awaria spowodowana była kreceniem pierścieniem ostrości przy włączonym układzie AF. Z tego, co pamiętam jest to zabronione w instrukcji z powodu tego, ze uszkodzeniu moze ulec układ AF
Uszkodzony obiektyw, koszt naprawy, robocizny, wysyłki na ok. 150 do 200.
Pozdrawiam serdecznie, miłego wieczoru dla wszystkich:)