Podziel się wrażeniami!
witam mam taki mały problem a mianowicie na części zdięc wychodzą mi cienie na dole
jak temu zaradzic
moze to oslona przeciwsloneczna?
Robisz zdjęcie z wbudowaną lampą błyskową - to po prostu cień obiektywu (czy też osłony przeciwsłonecznej).
Poszukaj informacji o dyfuzorach... Choć niekoniecznie i nie zawsze dyfuzor pomoże. Cóż - wbudowana lampa ma pewne ograniczenia choć bezapelacyjnie ma też zalety
to osłona :smileyredface:
ale jak będę robił zdjęcia w słoneczne dni to nie bedą wychodziły jakieś odblaski
Na 100% cień rzucany przez optykę aparatu przy najszerszych ogniskowych jeśli doświetlamy wbudowana lampą błyskową. Sprawdź doświadczalnie przy jakiej ogniskowej cień zanika.Oczywiście osłona przeciwsłoneczna wydłuża znacząco obiektyw co ma w związku z tym wpływ na powstawanie owego cienia.Przy lampie zewnętrznej ten cie nie występuje ponieważ palnik lampy jest wyżej od palnika lampy wbudowanej. Po prostu trzeba sie do tego przyzwyczaić i nie błyskać przy 18 mm wbudowana lampą.A jak juz trzeba to kadrować tak aby można było później ciąć zdjęcie
PS
Efekt tego cienia nie występuje w A900 nawet przy zastosowaniu pelenga
sedziak1983 napisał(a):
to osłona :smileyredface:
ale jak będę robił zdjęcia w słoneczne dni to nie będą wychodziły jakieś odblaski
dziękuje za pomoc i wskazówki
osłona w kicie raczej nie służy do osłony przed słońcem. Przy całkowitym zdjęciu osłony (a nie założeniu jej na odwrót) nie ma cieni nawet przy 18mm. I to Ci radzę. Ja swoją osłonę oddałem potrzebującym.
Kitowa osłona w.g. mnie
- dodaje niepotrzebnego szpanu
- obciąża część ostrzącą - aparat może to jakoś odczuć
- nie pozwala wygodnie wyciągać aparat z torby "za obiektyw"
- ponieważ jest sporą częścią na ruchomej części obiektywu przy powyzszym istnieje większa szansa na urwanie czegos w środku.
- może się złamać - minus przy odsprzedawaniu, to i lepiej by leżała w domu.
- Przy takim kącie widzenia w 99% wypadków i tak jest nieprzydatna.
Tu sie nie do końca zgodzę.
Mogła by być ciut głębsza - to fakt (do winietowania ma dość daleko), ale w pewnym zakresie spełnia swoją rolę - chroni obiektyw przed bocznym światłem. (Jest różnica kąta światła padającego na soczewki z i bez osłony. Chroni obiektyw mechanicznie (jak wszystkie osłony) - z nią soczewka przednia jest bardziej w głąb od krawędzi.
W żaden sposób nie wpływa na pracę AF. Ułatwia wyjmowanie z torby za obiektyw. Ale powinna być w pozycji roboczej. Jest tak mała, że nie ma potrzeby (w większości wypadków) składania jej.
Ale - robiąc zdjęcia z wbudowaną lampą, trzeba o n iej pamiętać, gdy chcemy użyć szerokiego kąta - i to jest jej największy minus, szczególnie, że w A300,350 lampka nie wysuwa się zbyt wysoko.
Tadeusz napisał(a):
Ale - robiąc zdjęcia z wbudowaną lampą, trzeba o n iej pamiętać, gdy chcemy użyć szerokiego kąta - i to jest jej największy minus, szczególnie, że w A300,350 lampka nie wysuwa się zbyt wysoko.
Starosta napisał(a):
To tego dodałbym model A200 Też za wysoko lampa się nie wysuwa jak np u poprzedniczki - A100