Podziel się wrażeniami!
Witam
Jak dbać o baterię aby działała poprawnie jak najdłużej?
Dla przykładu, korzystam z komputera na baterii przez godzinę, zostaje mi 70% i w takim wypadku, gdy nie potrzebuje już korzystać z baterii i mam możliwość podłączenia do ładowarki, powinienem podłączyć czy może korzystać na baterii aż się ona sama skończy?
Pytam, ponieważ dużo sprzecznych opinii na ten temat szłyszałem
Pozdrawiam
W nowych laptopopach, netbookach baterie już nie są tak problematycznie (jeśli się nie ma pecha i nie trafi na wadliwą) jak w starszych modelach sprzed kilku bądź więcej lat - co nie zmienia faktu, że dbanie o baterię przedłuża żywotność i trzymanie w niej energii :smileywink:.
Moim skromnym "nieeksperckim" zdaniem zalecane jest na początku kilkukrotne rozładowanie i naładowanie baterii (najpierw rozładować do 0 lub 1% i naładować na full, pobawić się lub popracować i znów do 0-1%), a później już wedle uznania - jednak dla żywotności baterii dobre jest żeby pozwalać się jej wyładowywać przynajmniej do poziomu 5-15%.
Wiadomo, że czasami w planie mamy używanie sprzętu na baterii, a 50% trochę mało to nie ma co panikować i doładowywać. Laptopy mają zabezpieczenia (ciągle jej nie męczą) i bateria może być w lapku nawet jeśli jedziemy na prądzie z zasilacza, ale ja wyciągam jeśli wiem, że mobilności nie potrzebuje i dobrze na tym zawsze wychodziłem. Po 8 latach w jednym lapku bateria ok. 75% sprawności (Plus/minus biorąc pod uwagę czas tej samej pracy - no może ciut mniej
Tutaj rozwiązanie
http://www.youtube.com/watch?v=T8IrOyw7N9U
Message was edited by: vaioblog
Ok. Dzieki Panowie. Czyli ustawie na ładownie do 50% i będę podłączał wtedy gdy bateria będzie wskazywała ok. 10%. To powinno być chyba najbardziej właściwe