anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EB2S1E- downgrade bios/ściszenie wentylatora?

Singularity-----
Początkujący

EB2S1E- downgrade bios/ściszenie wentylatora?

Witam,
w październiku 2010 roku popsuł mi się notebook vaio eb2s1e i wylądował w serwisie który wymienić musiał płytę główna i zaaktualizował przy tym bios (PROSIŁEM O NIE ROBIENIE TEGO)do najnowszej wersji (30008) która to niweluje piski kosztem kultury pracy wentylatora.

Z nowym biosem nawet gdy nic nie robię wentylator głośno szumi co mocno denerwuje szczególnie w nocy.

Zapytałem serwis czy mogą mi przywróci bios poprzedni, niestety nie mogą bo nie mają go już.

Czy wie ktoś gdzie mógłbym uzyskać stary bios? a może vaio ma funkcję bios restore która by przywróciła bios do poprzedniej wersji? Ewentualnie, czy jest jakiś sposób na przywrócenie obrotów wentylatora ze starej wersji bios?

Ten szum jest nie do wytrzymania jak dla mnie...

4 ODPOW. 4
jsobolew
Początkujący

Nowy bios dodaje możliwość włączenia/wyłączenia stanów c3/c6 - zmień te ustawienie w biosie i powinno być okej. Nic innego nowy bios nie wnosi.

Singularity-----
Początkujący

otóż wnosi.... prędkość wentylatora jest standardowo wyższa niż była....

jsobolew
Początkujący

Nawet gdy zmieniasz podany przeze mnie parametr to nie słychać różnicy?

Singularity2
Początkujący

Witam, nie mogę się zalogować na konto, założyłem nowe by móc odpowiedzieć (tamto można wywalić).

Nie mogłem wcześniej odpisać, bo laptop był w serwisie i dopiero rano wrócił (naprawa karty wifi). Zrobiłem, co napisałeś (ustawiłem na enabled) i jest ciszej o wiele.

Dzięki wielkie.....