Podziel się wrażeniami!
(model VPCF13Z1E/B)
Laptop ma 500GB wbudowanego dysku. A po zrobieniu systemu pokazuje mi, że mam "196 wolnych z 465GB".
Nie mam zrobionej drugiej partycji, a programy w "odinstaluj programy" mają tylko po paręnaście MB i jest ich na razie kilka 😕
Na dysku znajduje się ukryta partycja Recovery i to ona zajmuje część miejsca.
Dodatkowo te 500GB system będzie widoczny jako 465GB ponieważ:
Pojemność dysków widziana w "sklepie" (wielkość marketingowa) i w "komputerze" (wielkość fizyczna) jest zawsze różna, a różnica związana jest z tym, że:
1) producenci dysków twardych używają systemu dziesiątkowego: 1KB = 1000 bajtów
2) system operacyjny oraz BIOS odczytują pojemność w systemie dwójkowym: 1KB = 1024 bajtów
W system dziesiątkowym każda liczba składa się z cyfr od 0 do 9 natomiast w systemie dwójkowym tzw. binarnym, który jest wykorzystywany we wszystkich aspektach informatyki, każda liczba jest zapisywana za pomocą cyfr 0 lub 1. Biorąc pod uwagę powyższe założenia 1KB można obliczyć dwoma wzorami za pomocą których otrzyma się dwie różne wartości:
Tak więc rzeczywista pojemność dysku 500GB to 500.000.000.000 Bajtów czyli w systemie dwójkowym 465.66 GB.
Ale ja tej partycji nie robiłam - czemu ona jest? Jak mogą tą ukrytą scalić z tą używaną? Nie chcę mieć dwóch partycji
SelenaV napisał(a):
Ale ja tej partycji nie robiłam - czemu ona jest? Jak mogą tą ukrytą scalić z tą używaną? Nie chcę mieć dwóch partycji
Nie, to nie możliwe aby była ukryta partycja. Nic na to nie wskazuje. Ponadto ten dysk C ma całość, tylko coś po prostu tyle ważny. Napisane jest, że dysk C ma 465GB, ale tylko 196GB wolnego 😕 Kurde patrzę co tak waży w tym. Patrzę, jest folder "windows" który waży 12GB, oraz folder "windows.old", który ma 252GB O_O' o kurcze....tam są te programy, które zostały z poprzedniego windowsa....ale nie są zainstalowane, wiec mogę je normalnie do kosza? Aż mi się wierzyć nie chce, że te programy i gry (które nawet nie są zainstalowane) tyle ważą A może są zainstalowane, tylko trzeba je uaktywnić? Nie wątpię. Mogę je normalnie usunąć?
To jest tylko kopia starych plików, od ciebie zależy co z nimi zrobisz.