Podziel się wrażeniami!
Laptop (Sony Vaio) do fotografii i grafiki do 3000 - 4000zł.
Chciałbym żeby m.in. nadawał się do
obrabiania fotografii (podstawowa obróbka typu RAWy, HDR),
retuszowania zdjęć jak najbardziej naturalne kolory,
dobry kontrast.
Chodzi mi oto aby jak najmniej smużył.
Pozdrawiam Marek
Jeżeli to musi być sony to szukaj z matrycą Vaio Display Premium.
Spójrz na modele z serii F bo są one stworzone właśnie do takich zastosowań.
Dodatkowo w F23 otrzymasz także oprogramowanie Adobe® Photoshop® Elements 9, Adobe® Premiere® Elements 9, które z pewnością zainteresują każdego kto pracuje ze zdjęciami czy filmami.
A na dokładkę jeszcze recenzja: Recenzja Sony VAIO F23S1E – mój krótki test
bart132 napisał(a):
oprogramowanie Adobe® Photoshop® Elements 9, Adobe® Premiere® Elements 9, które z pewnością zainteresują każdego kto pracuje ze zdjęciami czy filmami.
Lajam napisał(a):
bart132 napisał(a):
oprogramowanie Adobe® Photoshop® Elements 9, Adobe® Premiere® Elements 9, które z pewnością zainteresują każdego kto pracuje ze zdjęciami czy filmami.
Obawiam się, że wersja 9, szczególnie do obróbki RAW-ów z najnowszych modeli aparatów, niespecjalnie się nadaje bowiem Adobe wydało już kolejną wersję z numerkiem 10 i to dla niej dodaje wsparcie do modułu wywoływania RAW czyli Adobe Camera Raw. Niestety wsparcia dla starszych wersji nie ma
tompac napisał(a):
A od czego sonowski IDC?
Ja używam PSE5 i RAWy z A77 nie są problemem gdy z IDC wygeneruje sobie TIFa, do tego jest jeszcze format DNG.
Lajam napisał(a):
Sonowski IDC w porównaniu do Adobe Camera Raw to niestety zupełna przepaść. Kontrola np. wyostrzania i odszumiania w IDC jest iluzoryczna. Do tego ilość czasu jaką to pochłania jest dla mnie nie do przyjęcia.