Podziel się wrażeniami!
Witam.
Jaki czas temu namieszałem z MFT i MBR dysku. Przez to utraciłem praktycznie wszystkie partycje. Na szczęście za pomocą ludzi z innego forum (niezwiązanego z Vaio, a z odzyskiem danych z HDD) przywróciłem partycje z danymi. Przyznam, że bardzo mocno zależało mi na partycji Recovery (choć płyty DVD w razie nagrane mam).
Jednak po odzysku danych partycja Recovery normalnie jest widoczna w Windowsie. A jak wiemy nie była. Gdy w programie GParted zmieniłem "flag" z "diag" na "hidden", to owszem - partycja nie była już widoczna w Windowsie (tylko w menadżerze dysków), ale za to nie działało F10. Jak mogę ustawić flagi/atrybuty partycji, by Recovery było niewidoczne, a jednocześnie działało?
Czy da się to jakoś odwrócić i przywrócić do stanu pierwotnego?
Jeśli dobrze rozumiem, to gdy partycja recovery jest widoczna to i f10 działa, tak?lucasville napisał(a):
Gdy w programie GParted zmieniłem "flag" z "diag" na "hidden", to owszem - partycja nie była już widoczna w Windowsie (tylko w menadżerze dysków), ale za to nie działało F10.
Tak.
Widoczna w Windows - działa F10.
Niewidoczna w Windows (ustawiona jako hidden w programie GParted) - nie działa F10.
Dodam, że laptop to Vaio VPCCW1S1E.
PS. Od razu dopytam: czy ktoś z Vaio może powiedzieć jaki system plików ma partycja Recovery? Czy FAT32 LBA czy może NTFS? I jeszcze przydatną informacją byłoby jakie ID ma partycja. Czy NTFS czy np. hidden NTFS czy hidden FAT32 LBA. Bo akurat FAT32 LBA i hidden FAT32 LBA mam w partycji Recovery na swoim Asusie.
Czyli problem rozwiązany, o ile będziesz pamiętać by nic nie kasować z partycji recovery.
A tak poważniej, to jutro będę w pracy i sprawdzę jak to wygląda obecnie na VAIO.
Ok. Będę wdzięczny.
Spytam od razu: czy jak zrobiłem zaraz po zakupie płyty CD z Recovery - to czy dzięki nim jestem w stanie odzyskać partycję Recovery w stanie nienaruszonym? W sensie, że robię format na cały dysk i potem wrzucam płytki recovery?
Odpowiadam od razu na ostatnie pytanie - niestety, nie ma takiej możliwości.
Sprawdzałem partycje z poziomu Win7. Partycja recovery nie ma przypisanej litery, a Windows nie widzi formatu pliku. Prawdopodobnie jest to jakiś format linuksowy, np. ext. Nie mam możliwości wniesienia na sklep płyt DVD więc nie sprawdzę przy pomocy GParted z LiveCD co to za konkretny format.