Podziel się wrażeniami!
witam kupiłem nowego sony vaio VPCEB3Z1E, podczas pracy wydobywa się piszczący dźwięk - nie wiem czy to usterka nagminna w tym modelu i jak szybko usuwa ją serwis?
Zgaduję, że takie coś się dzieje gdy pracujesz z podpiętą baterią. Nie jest to do końca defekt, a cecha procesora - gdy obniża częstotliwość swojej pracy w celu wydłużenia pracy na baterii, wydaje przy tym cichy, ale specyficzny dźwięk. Jeśli jest on jednak dla Ciebie nie do zaakceptowania, oto rozwiązanie:
1. Musisz mieć zainstalowany najnowszy bios - R 0300Y8 (czym zaznaczona liczba wyższa, tym nowszy bios) - do ściągnięcia przez VAIO Update lub ze strony (update wykonujemy na zasilaniu sieciowym!)
2. Restartujemy komputer i wchodzimy do biosu (przy starcie naciskasz parę razy F2)
3. Advanced -> CPU C3/C6 support dajemy na disabled
4. naciskamy F10 i dajemy okej, aby zapisało zmiany
Napisz, czy pomogło
Głośno może i nie, natomiast czas pracy na baterii ulegnie skróceniu. O ile, nie jestem w stanie powiedzieć. Coś za coś.
problem z tym dźwiękiem występuje na baterii i jak jest podłączony na kablu, z ciekawości poszedłem do media i tam stoi jeden odpalony laptop - cichutki jak nie wiem co.
Co by się nie oszukiwać, w Media Markt jest dosyć głośno
Rozumiem, że spróbowałeś mojej porady i nic ona nie dała?
Witam
mam vaio vpcf11m1e z najnowszym biosem a mimo to w opcjach nie mam możliwości wyłączenia c3/c6. Z czego to może wynikać ?
VPCEB3S1E, sam po sobie nie piszczy, jednak dokupilem sobie dzisiaj myszke, przy wsunieciu nano receiver'a do USB, przysluchujac sie slychac jak zaczyna piszczec cos, i jesli nadsluchiwac, to ten pisk zostaje jeszcze na dlugo w uszach po wylaczeniu lapta...
moze jakas aktualizacja biosa nadczekuje sie? bo mysle ze problem caly, o ile analizowalem, jest w firmware
springiewicz napisał(a):
Witam
mam vaio vpcf11m1e z najnowszym biosem a mimo to w opcjach nie mam możliwości wyłączenia c3/c6. Z czego to może wynikać ?
Korppi napisał(a):
VPCEB3S1E, sam po sobie nie piszczy, jednak dokupilem sobie dzisiaj myszke, przy wsunieciu nano receiver'a do USB, przysluchujac sie slychac jak zaczyna piszczec cos, i jesli nadsluchiwac, to ten pisk zostaje jeszcze na dlugo w uszach po wylaczeniu lapta...
moze jakas aktualizacja biosa nadczekuje sie? bo mysle ze problem caly, o ile analizowalem, jest w firmware
Korppi napisał(a):
jsobolew napisał(a):
springiewicz napisał(a):
Witam
A też masz problem piszczenia?