anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

piszczący dzwięk

smok1983
Początkujący

piszczący dzwięk

witam kupiłem nowego sony vaio VPCEB3Z1E, podczas pracy wydobywa się piszczący dźwięk - nie wiem czy to usterka nagminna w tym modelu i jak szybko usuwa ją serwis?

9 ODPOW. 9
jsobolew
Początkujący

Zgaduję, że takie coś się dzieje gdy pracujesz z podpiętą baterią. Nie jest to do końca defekt, a cecha procesora - gdy obniża częstotliwość swojej pracy w celu wydłużenia pracy na baterii, wydaje przy tym cichy, ale specyficzny dźwięk. Jeśli jest on jednak dla Ciebie nie do zaakceptowania, oto rozwiązanie:

1. Musisz mieć zainstalowany najnowszy bios - R 0300Y8 (czym zaznaczona liczba wyższa, tym nowszy bios) - do ściągnięcia przez VAIO Update lub ze strony (update wykonujemy na zasilaniu sieciowym!)
2. Restartujemy komputer i wchodzimy do biosu (przy starcie naciskasz parę razy F2)
3. Advanced -> CPU C3/C6 support dajemy na disabled
4. naciskamy F10 i dajemy okej, aby zapisało zmiany

Napisz, czy pomogło

jsobolew
Początkujący

Głośno może i nie, natomiast czas pracy na baterii ulegnie skróceniu. O ile, nie jestem w stanie powiedzieć. Coś za coś.

smok1983
Początkujący

problem z tym dźwiękiem występuje na baterii i jak jest podłączony na kablu, z ciekawości poszedłem do media i tam stoi jeden odpalony laptop - cichutki jak nie wiem co.

jsobolew
Początkujący

Co by się nie oszukiwać, w Media Markt jest dosyć głośno ;)

Rozumiem, że spróbowałeś mojej porady i nic ona nie dała?

springiewicz-----
Początkujący

Witam

mam vaio vpcf11m1e z najnowszym biosem a mimo to w opcjach nie mam możliwości wyłączenia c3/c6. Z czego to może wynikać ?

Korppi
Początkujący

VPCEB3S1E, sam po sobie nie piszczy, jednak dokupilem sobie dzisiaj myszke, przy wsunieciu nano receiver'a do USB, przysluchujac sie slychac jak zaczyna piszczec cos, i jesli nadsluchiwac, to ten pisk zostaje jeszcze na dlugo w uszach po wylaczeniu lapta... :c71
moze jakas aktualizacja biosa nadczekuje sie? bo mysle ze problem caly, o ile analizowalem, jest w firmware :c31

jsobolew
Początkujący

springiewicz napisał(a):

Witam

mam vaio vpcf11m1e z najnowszym biosem a mimo to w opcjach nie mam możliwości wyłączenia c3/c6. Z czego to może wynikać ?

A też masz problem piszczenia?

Korppi napisał(a):

VPCEB3S1E, sam po sobie nie piszczy, jednak dokupilem sobie dzisiaj myszke, przy wsunieciu nano receiver'a do USB, przysluchujac sie slychac jak zaczyna piszczec cos, i jesli nadsluchiwac, to ten pisk zostaje jeszcze na dlugo w uszach po wylaczeniu lapta... :c71
moze jakas aktualizacja biosa nadczekuje sie? bo mysle ze problem caly, o ile analizowalem, jest w firmware :c31

Prędzej wina biosu albo jakiejś bliżej nieznanej wady konstrukcyjnej. Do tej pory spotkałem się z jeszcze tylko jednym takim przypadkiem, więc może myszka jest jakaś "wyjątkowa"(?)

Korppi
Początkujący

Korppi napisał(a):

Prędzej wina biosu albo jakiejś bliżej nieznanej wady konstrukcyjnej. Do tej pory spotkałem się z jeszcze tylko jednym takim przypadkiem, więc może myszka jest jakaś "wyjątkowa"(?)

no, myszka Logitech m510, watpie ze jest "wyjatkowa", czyli majaca jakies wady. Wogole to nie za bardzo narzekam na to piszczenie, zeby upewnic sie, dalem posluchac lapta mamie, a wiec powiedziala ze zadnego piszczenia nie slyszy :smileyhappy: tylko z teg nie rozumiem dlachego takie piski zaczynaja dzialac od uzycia USB...

springiewicz-----
Początkujący

jsobolew napisał(a):

springiewicz napisał(a):

Witam

A też masz problem piszczenia?

Tak.
Wysoki dźwięk wydobywający się mniej więcej z lewego dolnego rogu obudowy. Doprowadza do szału. Znika jak wyłączę tryb bezczynności, ale wtedy wiatrak pracuje jak szalony.