Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mój Vaio to VPCEB2Z1E. Właśnie zakupiliśmy TV HD3D i postanowiliśmy testowo sprawdzić, jak pójdzie film z niebieskiej płytki z napędu Vaio. Niestety pomimo posiadania kilku różnych oryginalnych filmów blu-ray, Vaio nie widzi żadnego z nich .. Myślałem - może sterownik, może program - sterowniki aktualne, ściągnięty trial PowerDVD 11 również w niczym nie pomógł, podobnie jak oryginalne oprogramowanie dostarczone wraz z laptopem - Vaio nie widzi płyty blu-ray .. Dodam, że każda inna płytka (DVD, CD, divx itp) działa poprawnie, tylko nie blu-ray (pomimo, że podobno Vaio ma napęd blu-ray) - a diagnostyka napędu w Vaio Care jest poprawna ... O co chodzi ? Jakieś kodeki - a może niesprawny napęd (dziwne, bo praktycznie nie był używany - wręcz nówka)? Czy ktoś może coś poradzić ? Pierwsza próba z blu-ray'em i taki zonk ..
a masz Corel WinDVD ? Musisz mieć zainstalowany odtwarzacz Blu ray. Spróbuj tak:
Weź w Panel sterowania. Po prawej na górze w wyszukiwarkę wpisz "Autoodtwarzanie". Weź w tą główną opcję i tam, gdzie jest mowa o filmach blu ray (odtwarzanie) to weź wybierz ten odtwarzacz.
Jest to na dole tej listy "Film na dysku Blu-ray <- tu wybierz z listy twój odtwarzacz
Jeśli go nie masz - co nie powinno mieć miejsca - to go ściągnij.
Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Mam oczywiście Corel WinDVD - prawidłowo ustawiony w opcjach jako domyślny.
Nie działa, w kółko wciąż to samo - pusty napęd, włóż płytę itd ..
Może jakieś inne pomysły ?
Włącz WinDVD samego - w celu sprawdzenia czy nie wyskoczy komunikat typu, że potrzebny sterownik VGA, czy coś innego. Jak nic nie wyskoczy, znaczy ok.
Ale zrobiłeś, co pisałam? Zmieniłeś to w opcjach? Aby na płytę blu ray nie zachowywał sie "domyślnie", ale by odtwarzał od razu w WinDVD? Jeśli tak to hhmmm....
Spróbuj też nie używać cały czas tej samej płyty. Włóż dla odmiany inną blu ray.
Na razie ja nie mam pomysłów, może ktoś inny będzie wiedział. A jak coś zgłoś się do sklepu, w którym kupiłeś, niech oni ci coś powiedzą
Nie wyskakuje komunikat o sterownikach.
W opcjach WinDVD ustawiony jest jako program, który ma od razu otwierać płyty blu-ray.
Zgłoszenie się do sklepu - hmm .. To hipermarket, więc nie ma sensu, bo i tak skierują do serwisu - a dwa, laptop kupiony był ponad rok temu (faktura), więc gwarancji o ile nie mylę się już chyba nie ma (12 m-cy dla firm). Po prostu dopiero teraz (po zakupie nowego TV) nastąpiła pierwsza próba odtworzenia czegokolwiek z blu-ray - i jest, jak widać ..
BTW - jak wyczytałem na kilku forach, Sony sprzedało 1-2 lata temu serię laptopów z wadliwymi napędami blu-ray ..
Aha czyli normalnie używałeś lapa, a nie, że dopiero kupiłeś i sprawdzasz. Jest też możliwość że COŚ na komputerze zaburza pracę napędu. Być może jest wadliwy, ale to nie daje prawa, aby nie działał W OGÓLE.
Nic, ja nie pomogę. Możesz próbować w panelu spróbować, aby komp sam wyszukał problemy i je rozwiązał.
Możesz też spróbować ściągnąć sterowniki, na stronie http://www.sony.pl/support/pl/hub/VAIO
Weź swój model wklep i wyszukał najpierw w "Preinstalowane sterowniki i programy narzędziowe" i to, co może mieć związek z napędem (jeśli miałbyś to już zaktualizowane, to komp najwyżej to odrzuci, nic nie tracisz), potem wyżej w "Najnowsze aktualizacje". Może coś ruszy. Warto spróbować, nie ma co. Jak się napęd "ma" to trzeba próbować aż do skutku. To żadne pocieszenie, ale ja np. ruszyłam kartę Avermedia po roku kupna :3 bo nie udawało się. Mam nadzieję, ze u ciebie w końcu ruszy.
Laptopy Vaio już od początku początku 2009 roku mają dwuletnią gwarancję, nie jest istotne czy używasz go w domu czy firmie.
Jeżeli masz wątpliwość czy Twój lapek posiada wadliwy napęd to rozwiejesz je dzwoniąc pod numer 801-382-462.
Ja też się zastanawiam, czy nie zadzwonić po pomoc techniczką. Ale boję się, że zabiorą mi komputer na bardzo długo 😕
U mnie jest też nie tak. Mój lap był zbudowany miesiąc przed moim kupnem - data produkcji październik 2010r. Ale też mam problem ostatnio z napędem. Udało mi się urochomić go pod tym względem, że odtwarza filmy z oryginalnej płyty blu ray. Ale ZERO widzenia płyty z plikami oraz czystych płyt. Nie mogę ani nagrać płyty, albo odtworzyć wcześniej nagranych rzeczy 😕
Z informacji jakie padają na forum wynika, że serwis wyrabia się w ciągu 5-6dni roboczych - wliczając w to transport. Więc chyba nie jest to bardzo długo?
Jest to dużo, jesli chodzi o jakiś bzdet. Czas optymalny jeśli coś większego.
W porównaniu z serwisem Toshiba, z którego miałam swój pierwszy komp, to szybko. Wtedy oddawałam swój komp na minimum 2tygodnie do kilku dni dłużej 😕
Ale nim oddam muszę mieć pewność