anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemy z włączaniem VPCEA1S1E

profile.country.pl_PL.title
Topiszonek
Nowicjusz

Problemy z włączaniem VPCEA1S1E

Witam,
od paru dni mam problem z włączaniem się mojego Vaio. Po naciśnięciu guzika power, komputer zaczyna się uruchamiać, słychać jak zaczyna "żyć".. Po ok 3 minutach (gdzie zwykle już byłam po zalogowaniu do konta) na czarnym ekranie pojawia się wskaźnik myszki którym można nawet ruszać ale nić poza tym. Dioda od (chyba) systemu (procesora) świeci się bez "mrugania" ewentualnie bardzo rzadko mrugnie (wygląda jakby się zawiesił oprócz tego że dopiero się go włączyło i rusza się wskaźnik myszki). po kolejnych ok 7 minutach mogę wpisać hasło do konta i znowu komputer wisi przez następne 10-15 minut.
Czy ktoś wie czemu tak się dzieje? Jednego dnia działa normalnie, a kolejnego ma problemy z uruchamianiem się.. Dodam, że dysk nie jest zapełniony nawet w połowie i naprawdę nie ma zainstalowanych wielu programów.
Czy format dysku wystarczy? czy taki problem podlega naprawie gwarancyjnej? (komputer był skanowany pod względem wirusów-nic nie znalazł)

Bardzo proszę o pomoc...

4 ODPOW. 4
bart132
Poszukiwacz

Być może zainstalowało się jakieś oprogramowanie bo... jeżeli dochodzimy do momentu gdy pokazuje się myszka czyli jesteśmy już w trybie typowo softwarowym (w sensie w Windowsie) to z pewnością przeszliśmy już przez wszelkie szybkie funkcje diagnostyczne sprzętu.

Próbowałaś przeinstalować system?

Zapraszam na VAIOBlog.pl
Topiszonek
Nowicjusz

no własnie jeszcze nie próbowałam.. ze względu na to, że oczywiście na samym początku nie zrobiłam kopii zapasowej, a teraz jak chcę zrobić to pojawia się jakiś błąd :( coś słyszałam, że guziczek ASSIST coś robi pożytecznego w tym kierunku :), ale nie jestem pewna i boje się coś zepsuć.. Zastanawia mnie czy ten guziczek przywraca Windowsa? bo z tego co czytałam to robi coś na kształt formatu.. dobrze zrozumiałam?

oprócz tego posprawdzałam poprzez Vaio Care dyski, pamięć itd. i z nimi jest wszystko ok.. niby wszystko działa ale jest problem przy włączaniu. dzisiaj z zegarkiem w reku zmierzyłam czas :) od momentu włączenia do zalogowania wejścia do systemu minęło pół godziny z hakiem :(

Topiszonek
Nowicjusz

po ponownym zrobieniu testu dysku twardego pojawia się taki komunikat:

Initializing......

= Hard Disk Test Start =

Drive 0
Linear Seek Test OK
Random Seek Test OK
Funnel Seek Test OK
Surface Scan Test Failed

= Surface Scan Test did not pass --- (E-HDD-004) =

=Please run Check Disk to recover the wrong sector --- (E-HDD-005)=

-------------------------

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Errors were detected on this VAIO.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

To chyba raczej jednak nadaje się do serwisu, prawda?

bart132
Poszukiwacz

Proponuję skontaktować się z serwisem drogą mailową wysyłając im te informacje:
customersupport.pl@vaio-link.com

Zapraszam na VAIOBlog.pl