anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAM w VGN-AW31S

ramzesnet
Początkujący

RAM w VGN-AW31S

Witam.
Czy moglbym prosic o info, jaki ram powinienem kupic do swojego laptopa?
Jaka jest maksymalna ilosc obslugiwanego ramu w tym komputerze w przypadku W7 64bit?
Czy da sie RAMu dokupic troche czy raczej trzeba kupic nowe kosci (nie wiem czy sa wolne sloty i czy mozna mieszczac rozne pamieci).

12 ODPOW. 12
piotrekk
Początkujący

ramzesnet napisał(a):

Witam.Czy moglbym prosic o info, jaki ram powinienem kupic do swojego laptopa?

w tej chwili masz zainstalowane 4GB DDR2 SDRAM 800 Mhz i ramu o takich parametrach powinienes szukac.

ramzesnet napisał(a):

Jaka jest maksymalna ilosc obslugiwanego ramu w tym komputerze w przypadku W7 64bit?

Maks. obsługiwana pamięć 8(GB)

ramzesnet napisał(a):

Czy da sie RAMu dokupic troche czy raczej trzeba kupic nowe kosci (nie wiem czy sa wolne sloty i czy mozna mieszczac rozne pamieci).

w twoim laptopie masz teraz (2 x 2 GB) DDR2 SDRAM 800 Mhz jezeli chcesz rozszerzyc pamiec to musisz wyjac przynajmniej jedna "kość ramu" bo obydwa sloty masz zajete.

ramzesnet
Początkujący

Bardzo dziekuje Ci Piotrze za rzeczowa odpowiedz.
RAMu planowalem wlasnie 8GB ale zdziwilo mnie, ze jest to max obslugiwany przez moj komputer.
Wychodzi na to, ze bede musial wymienic obie kosci z 2GB na 4GB kazda.
Wazne, ze juz wiem czego szukac. Jeszcze raz dziekuje.
Pozdrawiam.

PS. Jakiej firmy kosci sugerowalbys najbardziej i ewentualnie gdzie mozna ich szukac?

jsobolew
Początkujący

Ja proponuję RAM firmy Kingston - od wielu lat na rynku, przede wszystkim zajmują się produkcją kości pamięci i robią to dobrze. Są tanie i ogólnodostępne. Tańszych rozwiązań bym unikał, natomiast droższe są lepsze tylko na papierze, bo w praktyce nie masz szans zobaczyć różnic.

ramzesnet
Początkujący

Chyba jakies wyjatkowo malopopularne te kosci bo nawet na allegro ich nie widze :(

jsobolew
Początkujący

Pewnie dlatego, że tamten wpis dodawałem z telefonu i T9 dodało mi literkę :D Chodziło oczywiście o markę Kingston.

Pokusiłem się, żeby od razu je sprawdzić i się okazało, że Kingston niestety nie robił 4GB kości ddr2 :c11 Ale nic straconego, na allegro mamy aukcję gdzie sprzedawane są 2 kości po 4GB firmy Corsair - również dobry produkt. Jest również jakaś firma, która sprzedaje "Pamięć Ram Laptop Sony Vaio 8GB 800MHz", ale że są 2 identyczne ich aukcje różniące się 200zł w cenie, to sugeruję jednak ją sobie odpuścić.

ramzesnet
Początkujący

Dziekuje za info. Skorzystam z linka i kupie te 8GB, ktore poleciles.
Pozdrawiam

ramzesnet
Początkujący

Kupilem i zainstalowalem juz nowy systemik 64 bitowy wiec teraz jeszcze pamiec. Jednak jak juz sie bawilem to zerknalem na pamiec i nie widze tam nigdzie, zeby bylo napisane 800MHz... Czy to aby na 100% ta pamiec? Ponizej fotka mojego obecnego RAMu
http://ramzes.net/pamiec.jpg

jsobolew
Początkujący

http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM#Chips_and_modules

PC2-6400 to inna nazwa pamięci DDR2 800Mhz

ramzesnet
Początkujący

Dziekuje