Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy moglbym prosic o info, jaki ram powinienem kupic do swojego laptopa?
Jaka jest maksymalna ilosc obslugiwanego ramu w tym komputerze w przypadku W7 64bit?
Czy da sie RAMu dokupic troche czy raczej trzeba kupic nowe kosci (nie wiem czy sa wolne sloty i czy mozna mieszczac rozne pamieci).
ramzesnet napisał(a):
Witam.Czy moglbym prosic o info, jaki ram powinienem kupic do swojego laptopa?
ramzesnet napisał(a):
Jaka jest maksymalna ilosc obslugiwanego ramu w tym komputerze w przypadku W7 64bit?
ramzesnet napisał(a):
Czy da sie RAMu dokupic troche czy raczej trzeba kupic nowe kosci (nie wiem czy sa wolne sloty i czy mozna mieszczac rozne pamieci).
Bardzo dziekuje Ci Piotrze za rzeczowa odpowiedz.
RAMu planowalem wlasnie 8GB ale zdziwilo mnie, ze jest to max obslugiwany przez moj komputer.
Wychodzi na to, ze bede musial wymienic obie kosci z 2GB na 4GB kazda.
Wazne, ze juz wiem czego szukac. Jeszcze raz dziekuje.
Pozdrawiam.
PS. Jakiej firmy kosci sugerowalbys najbardziej i ewentualnie gdzie mozna ich szukac?
Ja proponuję RAM firmy Kingston - od wielu lat na rynku, przede wszystkim zajmują się produkcją kości pamięci i robią to dobrze. Są tanie i ogólnodostępne. Tańszych rozwiązań bym unikał, natomiast droższe są lepsze tylko na papierze, bo w praktyce nie masz szans zobaczyć różnic.
Chyba jakies wyjatkowo malopopularne te kosci bo nawet na allegro ich nie widze
Pewnie dlatego, że tamten wpis dodawałem z telefonu i T9 dodało mi literkę Chodziło oczywiście o markę Kingston.
Pokusiłem się, żeby od razu je sprawdzić i się okazało, że Kingston niestety nie robił 4GB kości ddr2 Ale nic straconego, na allegro mamy aukcję gdzie sprzedawane są 2 kości po 4GB firmy Corsair - również dobry produkt. Jest również jakaś firma, która sprzedaje "Pamięć Ram Laptop Sony Vaio 8GB 800MHz", ale że są 2 identyczne ich aukcje różniące się 200zł w cenie, to sugeruję jednak ją sobie odpuścić.
Dziekuje za info. Skorzystam z linka i kupie te 8GB, ktore poleciles.
Pozdrawiam
Kupilem i zainstalowalem juz nowy systemik 64 bitowy wiec teraz jeszcze pamiec. Jednak jak juz sie bawilem to zerknalem na pamiec i nie widze tam nigdzie, zeby bylo napisane 800MHz... Czy to aby na 100% ta pamiec? Ponizej fotka mojego obecnego RAMu
http://ramzes.net/pamiec.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM#Chips_and_modules
PC2-6400 to inna nazwa pamięci DDR2 800Mhz
Dziekuje