Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry!
Mam laptop VPCEB3M1E z wgranym systemem Windows 7 Home Premium (64 bitowy) w wersji OEM. Chciałbym mieć dwa systemy Windows lub więcej i wybierać który z nich ma się uruchomić.
1. Czy mogę zainstalować drugi system Windows 7?
2. Czy mogę zrobić to legalnie?
3. Skąd ewentualnie pobrać instalkę- proszę o link, bo szukałem i nie mogłem znaleźć.
4. Czy mogę zainstalować Windows XP? W trakcie instalowania wyświetla mi się "niebieski ekran", to chyba poprzez niekompatybilność tego systemu z nowymi dyskami? Można sobie z tym jakoś poradzić?
5. Czy w przypadku posiadania więcej niż jednego systemu można wybrać który automatycznie będzie uruchamiał się jako pierwszy w przypadku braku wybrania któregokolwiek? Decyduje kolejność wgrania?
PS
System wirtualny już mam
1-3. z tego co pamiętam, to coś takiego nie jest przez MS wspierane (czyt. możliwe)
4. LINK do sterowników dysku.
5. Windowsy muszą być instalowane w tej kolejności, w której się ukazywały. Nie ma takiego problemu, gdyby drugi był Linux.
PS: nie zapomnij wpierw nagrać płyt recovery.
Ad 4. Jak mam ten XP zainstalować mając już sterowniki? Wgrywam ten "VPCE SATA Driver 32 bits" poprzez uruchomiony już Windows i wtedy aktualizuje się firmware? Od tego momentu podczas wgrywania systemu XP nie będzie już więcej wyskakiwał "niebieski ekran"? Zapytam też dla pewności: ta 32 bitowa wersja nic nie poprzestawia w sensie negatywnym i wszystko będzie tak samo dobrze działało?
Ad 5. Skoro fabrycznie mam wgraną windę 7, to nie zainstaluję XP, tylko muszę sformatować dysk i wgrać XP, a ewentualnie dopiero potem windę 7? Można by wtedy wykonać kopie zapasową przy pomocy oprogramowania Sony?
4. Tutaj masz link do programu pobierającego sterowniki (uruchom go na swoim VAIO to automatycznie pobierze właściwe sterowniki, poinformuje jakie funkcje stracisz pod XP oraz umożliwi nagranie ich na płytę). Jeśli przy próbie instalacji XP z płyty nie wykrywa ci dysku, to masz dwie opcje:
- podłączyć pod USB czytnik dyskietek (ach ten XP) i wgrać sterowniki
- pobrać z internetu program do tworzenia płyt instalacyjnych XP (można od razu Service Packi wrzucić, potrzebne sterowniki, programy itp.)
Pod powyższym linkiem kryje się także dokładny opis całego procesu instalacji XP na VAIO w j. angielskim.
5. Jak już to w tej kolejności, czyli wpierw XP (utwórz od razu drugą partycję) i potem win7.
Na płyty nagrywa się zawartość ukrytej partycji recovery, którą przy powyższych zabiegach musiałbyś raczej skasować, a jeśli nie, to i tak nie nagrasz sobie recovery przywracające 2 systemy naraz.
Dzięki!