Podziel się wrażeniami!
witam,
mam sony vaio vpcse2f1e - moj problem polega na tym, ze nie moge w systemie zmienic ukladu ekranu - zrotowac go, zeby moc korzystac z funkcji pivot monitora
- czego to moze byc przyczyna i jak mozna rozwiazac ten problem?
pozdr
adi
Dziwna sprawa ta opcja powinna działać nawet na czystym systemie bez sterowników. Na przykładzie win7 panel sterowania->wyglad i personalizacja->ekran->rozdzielczość ekranu jest tam pozycja orientacja i lista do wyboru.
Jest tam też opcja wykryj monitor, przy podłączonym zewnętrznym monitorze powinieneś mieć dwa ekrany ten drugi to monitor zew i dla niego wybierz opcje rotacji.
kombinuje już dwa dni, opcja nie działa ani przy samym ekranie laptopa, ani jeśli podłączony jest tylko zewnętrzny monitor, ani jeśli pracują oba.... żadne aktualizacje sterowników nie pomogły - nie działa i już - ogólnie nie jestem ułomna jeśli chodzi o radzenie sobie z problemami z hard'em czy soft'em, ale to mnie pokonało
pozdr
adi
co do nierozpoznawania mojej płci się przyzwyczaiłam
co do telefonu do Serwisu - chyba inaczej się nie skończy, chociaż niecierpię gadać przez telefon...
pozdr.
adi
Zainstaluj nowy driver do karty zintegrowanej. Prawym klawiszem na ekranie, wlasciwosci grafiki, urzadzenia wyswietl..rotacja 0 90 180...
nowy driver.... walczę z tym juz trzeci dzień :d nic nie przynosci skutku, ale ja się zaparłam... ;>
natomiast po tzw drodze znalazłam coś takiego:
http://www.intel.com/support/graphics/sb/cs-016829.htm
The rotation feature may not be available if this feature is disabled by the computer manufacturer.
Może to jest przyczyną?
to wszystko moge skomentowac tylko w jeden sposob.... pkp (pieknie k.... pieknie)....
bylam zarowno w salonie sony gdzie oferuja wsparacie techniczne, walczyli 1,5h i uzyskali nic, no prawie nic - zainstalowano mi niejako na sile sterowniki do radeona, ktore nie chca sie zainstalowac bezposrednio ze strony AMD - zostaja wyszukane, ale potem jest komunikat, ze sorry bardzo, ale "Nie można zainstalować programu AMD Catalyst Mobility, ponieważ w komputerze jest zainstalowany niezgodny sprzęt lub oprogramowanie. Używasz nieobsługiwanej wersji sterownika karty graficznej. Skontaktuj się z producentem komputera przenośnego, aby usyzkać aktualizację sterownika karty." - no ale sciagneli pakiet sterownikow, zainstalowali i po pierwszym uruchomieniu jeszcze nic sie nie dalo, po drugim, jak juz wrocilam do domu, to sie system sypnal, a jak juz dokopalam sie do windy, to zaczely mi sie pojawiac komunikaty to tym, ze sterowniki do radeona sprawiaja problem i takie tam... no, musialam powrocic do starszej wersji sterownikow zeby sie ustabilizowalo;
zadzwonilam wiec do supportu sony, nie no szacun... pierwsze co to koles usilowal mi wmowic, ze rotacja ekranu to sprawa monitora i ze jak go przekrece, to ekran sam sie powinien przekrecic, to wogole nie ma NIC wspolnego z system, ( to samo na poczatku usilowano mi wmowic w salonie), bo tak mu kolega podpowedzial - nie da sie ukryc, tabletowe zidiocenie kompletne - po tym jak mu wytlumaczylam co i jak, to powiedzial, ze glebiej musi zbadac ta sprawe, po czym dzien pozniej otrzymalam odpowiedz:
"z informacji, które uzyskałem wynika, iż funkcja której Pani potrzebuje może być zablokowana. Wynika to z tego, że producent sprzętu optymalnie dopasował oprogramowanie karty graficznej do notebooka. Niestety nie jest możliwe uzyskanie sterowników, które pozwalałyby na korzystanie ze wspomnianej przez Panią funkcji."
Jak napisalam, ze w sumie to powinno byc ostrzezenie/informacja, ze dany komputer nie ma mozliwosci wspolpracy z monitorem z funkcja pivota (rzecz jasna dla nich marketingowo nieoplacalne, dlatego nie pisza) to dowiedzialam sie, ze "Pragnę jeszcze dodać, że nigdzie też nie było informacji jakoby sprzęt miał współpracować z tą funkcją.".
Po prostu - brak slow...