anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rozpoczęcie pracy z SONY VAIO

Korppi
Początkujący

Rozpoczęcie pracy z SONY VAIO

Witam użytkowników i posiadaczy VAIO! :c10
Od tygodnia posiadam VAIO, a więc mam kilka ważnych dla mnie pytań, na które oczekuję sprawnych odpowiedzi od was :c20
A więc, zgodnie z instrukcją pierwszą sprawę, którą wykonałem na swoim laptopie, to było utworzenie nośnika odzyskania, przy pomocy vaio care utworzyłem step by step 4 DVD-R (!!!), niestety wtedy nieposiadałem jeszcze internetu, a więc przed wykonaniem utwarzania recovery na nośniki, żadnych update nierobiłem.
Pytanie Nr.1 czy muszę teraz po wykonaniu wszystkich update (windows, vaio) robić ponownie recovery płyty?
Pytanie Nr.2 jako jestem "zielony" jescze, gdy już mam wykonane 4 recovery płyty, czy jeszcze coś muszę dodatkowo utwarzać, by w razie utracenia(zawieszenia się systemu) odzyskać stan pierwotny komputera/systemu? jakąś partycję recovery czy coś podobnego??? czyli wypływa z tego następne pytanie: jeśli zrobić pełny format dysku C, wystarczy mi tylko moich wykonanych recovery płyt(4-y DVD-R płyty) żeby odzyskac stan pierwotny systemu wraz ze wszystkimi ustawieniami?
Pytanie Nr.3 podczas pierwszego BOOT'u wybrałem jako język podstawowy angielski, chciałbym teraz zamienić na język polski, jak z tym mam poradzić? :c18
Proszę jak można najkonkretniej na to mi odpowiedzieć, poradzić etc. Czekam na was w najszybszym czasie i zawczasu dziękuję :c37

6 ODPOW. 6
jsobolew
Początkujący

Ad.1
Nie ma takiej potrzeby

Ad.2
Partycja recovery jest od początku i to z niej standardowo reinstalujesz system (wciskając f10 przy starcie systemu bądź uruchamiając vaio przyciskiem assist). Płyty są potrzebne do instalacji systemu na nowym dysku twardym, bo np. stary się zepsuł/chcemy wstawić większy.

Ad.3
Musisz wykonać recovery i przy ponownym "pierwszym rozruchu" wybrać język polski. Nie zapomnij zarchiwizować istotnych danych, bo będzie się to wiązało z formatem dysku C! ;)

Korppi
Początkujący

jsobolew napisał(a):

Ad.3
Musisz wykonać recovery i przy ponownym "pierwszym rozruchu" wybrać język polski. Nie zapomnij zarchiwizować istotnych danych, bo będzie się to wiązało z formatem dysku C! ;)

a to ma znaczyć, że muszę jako było mówiono wyżej przy starcie systemu wciskając F10 uruchomić recovery by zwrócić wszystko na sam początek?
Mówiąc o "Nie zapomnij zarchiwizować istotnych danych..." to chyba niekonieczne, gdyz dysk jest pusty, dodano tylko najnowsze aktualizacje, i ani kina, ani muzyki i innych dokumentów jeszcze nieposiadam na moim VAIO :smileyhappy:

piotrekk
Początkujący

jsobolew napisał(a):

a to ma znaczyć, że muszę jako było mówiono wyżej przy starcie systemu wciskając F10 uruchomić recovery by zwrócić wszystko na sam początek?

Dokładnie tak wcisnij przy starcie systemu F10 albo przy wyłaczonym laptopie przycisk "Assist" efekt ten sam:)
Kolejnym krokiem przy Recovery, bedziesz miał do wyboru "Restore C" albo "Restore Complete System" wybierz tą druga opcje. Ta opcja przywroci laptopa do stanu fabrycznego i bedziesz miał mozliwosc ponownego wyboru jezyku sytemu operacyjnego.

Korppi
Początkujący

piotrekk napisał(a):

jsobolew napisał(a):

Dokładnie tak wcisnij przy starcie systemu F10 albo przy wyłaczonym laptopie przycisk "Assist" efekt ten sam:)
Kolejnym krokiem przy Recovery, bedziesz miał do wyboru "Restore C" albo "Restore Complete System" wybierz tą druga opcje. Ta opcja przywroci laptopa do stanu fabrycznego i bedziesz miał mozliwosc ponownego wyboru jezyku sytemu operacyjnego.

ostatnie pytanko: czy po uruchomieniu tej opcji będę miał pełne przywrócenie do stanu fabrycznego, czy jednak takie programy jak MS office starter, norton, mccafe i inne które były instalowane przez SONY jako część oprogramowania zostaną odinstalowane(wykasowane)???

piotrekk
Początkujący

Ta opcja przywraca do stan fabryczny czyli wszystkie programy które wymieniłes beda dostepne.

Korppi
Początkujący

Dziękuję za pomoc!!! Wszystko mi się udało, VAIO the best, wy najlepsi :thumbsup: :c20