Podziel się wrażeniami!
Witam.
Chciałem usunąć windowsa 8 i zainstalować 7 na sony vaio sve1512m1ew. Włożyłem płytę z windowsem, restart komputera, odpalanie instalatora i w wyborze na której partycji miała zostać zainstalowana 7 zaznaczyłem na obecną sytemową, sformatowałem ją... i koniec. Nie da się przejść dalej. Na żadnej partycji nie chce się 7 zainstalować.
Co teraz mogę zrobić?
Bardzo proszę o pomoc...
"Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style".
Jest łącznie 7 partycji.
Pierwsza to "SONYSYS OEM (reserved)
druga "Windows RE Tools" również OEM (reserved)
trzecia to primary (tylko 260MB), chyba ją formatowałem przez przypadek...
czwarta to MSR (Reserved)
piąta to primary, na niej był cały system, ma 250GB
szósta to również primary, jeszcze na windowsie 8 poprzez EASEUS zrobiłem dwie (widoczne) partycje z jednej tylko na dokumenty, muzykę itd...
a siódma to Recovery OEM (reserved)
Dziękuję za odpowiedź...
Witam,
Czy po zakupie laptopa wypalone zostały płyty Recovery?
NIestety nie zostały wypalone płyty Recovery...
Sugeruję omówienie problemu z infolinią VAIO Link pod numerem: 801 382 462
Będziesz mógł tam również zamówić płyty do swojego VAIO (usługa odpłatna).
Okej, zanim jednak pogadam z infolinią to jeszcze jedno małe pytanie.
Czy mogę zrobić teraz tak, że zainstaluję najnowsze ubuntu z opcją wymazania całego dysku i instalacją tego linuxa? Czy znikną mi wszystkie podstawowe rzeczy jak np uruchamianie menu przy wylaczonym komputerze poprzez przycisk "assist", dostęp do biosu itd...
Sony wraz z micorsoftem zastosowało kilka sztuczek które utrudniają instalację innego systemu na tym sprzęcie
1. Zmienisz rozmiar parycji (jakiejkolwiek) recorvery nie zadziała. Więc jeśli wyodrębniłeś sobie partycję na dane to ***** blada z recorvery (było napisane w broszurce)
2. Dyslk sata w jakimś raidzie którego nie bardzo da się wyłączyć (może przeszkadzać w instalacji ubuntu)
3. Na ubuntu ponatto nei działa usb i gładzik świruje pawiana
4. Recorvery to są obrazy dysku więc jakiekolwiek ruszenie partycji czyni system nieprzywracalnym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Możesz spróbować zainstalować piracki windows 8 ale nie wiem czy to da skutek:)
jeszcze na windowsie 8 poprzez EASEUS zrobiłem dwie (widoczne) partycje z jednej tylko na dokumenty, muzykę itd...
Tu masz problem W broszurce było napisane. Jeśli chcesz mieć recorvery to męcz się z jednym dyskiem :):P
Czy znikną mi wszystkie podstawowe rzeczy jak np uruchamianie menu przy wylaczonym komputerze poprzez przycisk "assist", dostęp do biosu itd...
Teoretyczne uefi powinno zostac. ale tak naprawdę nie wiem co jeszcze te monopolisty nakombinowały żeby człowieka udupić.
Gpt to chyba dopiero z windowsem 8 wprowadzili i win7 chyba niebardzo sobie radzi z takim systemem partycji.