Podziel się wrażeniami!
Witam. Jestem już dosyć długo właścicielem laptopa Sony Vaio i bardzo denerwuje mnie fakt, że sterowniki m.in. do karty graficznej są z roku 2011. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego nie są one aktualizowane?
To standardowe zachowanie producentów laptopów, na szczęście, w większości przypadków można ich olać i korzystać ze sterowników wydanych przez twórców danego podzespołu, w tym przypadku grafiki.
Witaj, nie rozumiem Twojego rozgoryczenia, nie ma firmy produkującej laptopy któraby wrzucała do swojej bazy aktualne sterowniki do kart graficznych. Zresztą z PC-tami jest to samo, jest to związane z tym, że producenci kart potrafią aktualizować sterowniki nawet kilka razy w miesiącu.
Aha i to oznacza że przez 2 lata nie trzeba wrzucać żadnych sterowników? To jak niby wg Ciebie zwykły Kowalski, który nie zna się na komputerach ma zainstalować w miarę aktualne sterowniki do grafiki? Mi np wczoraj gra odmówiła uruchomienia ze względu na stare sterowniki i gdyby nie wiedza o programach, które wymienilem wyzej nie mógłbym w nią zagrać. A jak już bawią się w tego typu zagrania to niech chociaż pozwalają na bezproblemową instalację sterowników ze strony producenta..
hmm dziwna sprawa na Vaio jest zainstalowany windows więc niezależnie od producenta sprzętu instalacja sterowników powinna być taka sama, czyli łatwa i bezproblemowa. Nie powiedziałeś jakiego producenta masz kartę. Ja mam nvidie i razem ze sterownikami zainstalował się program, który sam wynajduje i ściąga dla mnie aktualne sterowniki myślę, że AMD-ATI ma dokładnie taką samą opcję.
Moja karta to ATI Radeon 6470M, gdy ściągam sterowniki ze strony AMD do tej właśnie karty podczas instalacji wyskakuje błąd o tym, że te sterowniki nie są przypisane do tej karty graficznej. Czytałem trochę na internecie i jest to spowodowane tym, że Vaio ma podzespoły przypisane do swojej firmy i tylko wypuszczone przez nich pasuja. Jedynym rozwiązaniem jest ściąganie pirackich plików, nie koniecznie pasujących.. To jest zupełnie tak jak z brandowanym androidem, nie da się ściągnąć na niego najnoweszego oprogramowania bo nie zgadza się ono ze specyfikacją, zmienioną przez operatora sieci.
Nie będę się kłócił bo nie posiadam Vaio ale jest to dla mnie conajmniej dziwne. Może wypowie się ktoś posiadający Vaio na ten temat.