anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Uboczne skutki downgreade'u do XP

profile.country.pl_PL.title
miodo-----
Początkujący

Uboczne skutki downgreade'u do XP

Witam,
Posiadam notebooka VPCEB3Z1E i chciałbym zainstalować na nim Windowsa XP. W teorii wszystko powinno działać jak należy(downgrade installer pobierze i wypali sterowniki itd.) , lecz przeglądając kolejne strony zauważyłem, że spora część użytkowników ma problemy po zainstalowaniu XP. A to dźwięk nie działa, a to sterowników nie mogą znaleźć...
Znalazłem info, że w niektórych modelach nie ma dźwięku po hdmi, w innych po zmianie karty grafiki wymagany jest restart(mojego to nie dotyczy). Tak więc, co na pewno przestanie mi działać? Z jakimi programami będe musiał się pożegnać? Polubiłem sie z Vaio Gate i zdalną klawiaturą do ps3, szkoda by mi było się z nimi rozstawać.

Będe wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

4 ODPOW. 4
jsobolew
Początkujący

Z tego co kojarzę, to wszystkie programy od Sony pójdą w zapomnienie (co najwyżej przeczekają na płytce recovery na lepsze czasy ;) ). XP jest bardzo starym już systemem przez co może nie wspierać wszystkich funkcji, jak np. wymieniany przez Ciebie dźwięk po HDMI.

Czy Windows XP jest dla Ciebie konieczny? Czy nie lepiej zrobić upgrade Windows 7 (wyższe wersje wspierają pogramy pisane dla XP) albo uruchamiać XP w trybie wirtualizacji?

miodo-----
Początkujący

Tak, jest konieczny. Programy, których potrzebuję, różnie działają pod 7, a ich stabilność to kluczowa sprawa. Ale coż, nie pali się, nie muszę instalować XP zaraz :) Tak, że jeśli macie jakieś doświadczenia z instalacją XP na nowych notebookach VAIO - piszcie. Co najwyżej wykroję te 10GB z dysku i zainstaluję XP obok 7.

aesculus
Początkujący

Po co chcesz przeinstalowywać system?

Nie lepiej zainstalować aplikację Virtual PC http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/.

Jest to aplikacja wydana przez Microsoft do emulacji innych środowisk pracy pod Windowsem 7.
Jedynym ograniczeniem jest posiadanie W7 w wersji Professional lub Ultimate.

Zawsze też można poszukać innych programów typu Virtual PC.

miodo-----
Początkujący

Ok, downgrade już za mną. Zasadniczo wszystko działa, ostała się również częsć programów od SONY(VCC, Vaio update). Posiadałem jedynie nośnik z XP SP2, więc musiałem doinstalować kilka poprawek od MS - dodającą obsługę WPA2 i jakąś od dźwięku, bo nie działał. Trochę mi brakuje klawiatury zdalnej do PS3, nie mogę nigdzie znaleźć instalki na XP, a nawet na W7(kto wie, może by zadziałała...).
Aha, downgrade asistant informuje co przestaje działać wraz z instalacją XP - w moim przypadku raczej drobnostki - system sam nie będzie potrafił nagrywać na DVD i HDMI będzie wyświetlane jako DVI.