anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VAIO VGN TZ21/XN A WINDOWS 7

profile.country.pl_PL.title
garom_gapa
Początkujący

VAIO VGN TZ21/XN A WINDOWS 7

Witam. Pisze po raz pierwszy na to forum wiec prosze z gory o wyrozumialosc. Posiadam VGN TZ21/XN na ktorym standardowo zainstalowana byla VISTA:(. Po 2 latach meki stwierdzilem dosc i zainstalowalem W7. Sposob pracy zdecydowanie sie poprawil ALE!. Nie moge uruchomic klawiszy funkcyjnych typu wysun dysk, PLAY, Przewijanie, STOP tj. wszytskich tych ktore znajduja sie na panelu przednim kompa. Po telefonie do wsparcia Sony powiedziano mi ze ONI wspieraja tylko VISTE bo moj komp byl dedykowany do VISTY i taki system dostal od Sony. Jednak mily Pan powiedzial abym zainstalowal w kolejnosci 4 biblioteki z pakietu SONY VAIO UTILITIS restartujac kazdorazowo kompa i to powinno pomoc. Nic z tego. Robilem to kilka razy i bez efektu. Czy ktos jest w stani pomoc mi w tym problemie. Wlasciwie toi glownie chodzi mi o przycisk wysuwania dysku gdyz w tym modelu guziczek na kieszeni jest tak maly i trudno dostepny ze nawet nie ma o czym mowic. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam GArom.

7 ODPOW. 7
michal3411
Początkujący

Muszę cię raczej zmartwić.
Po usunięciu oryginalnego oprogramowania od Sony część rzeczy w komputerze przestaje działać
lub nie działa prawidłowo ten komputer był przeznaczony do takiego , a nie innego systemu.
Sony wspiera tyko system zainstalowany oryginalnie , z przeinstalowanymi systemami już tak najczęściej jest .
Jeśli przeinstalowujesz system musisz się z tym liczyć.
Sterowniki odpowiedzialne za działanie niektórych funkcji były przewidziane do systemu Vista.
Na W7 działać będą tylko podstawowe rzeczy.

garom_gapa
Początkujący

HI. Rozumiem ze w momencie pojawienia sie jakiegos systemu taka sytuacja moze sie pojawic. Pytanie jest jednak takie czy SONY wyprodukowalo komputer (skad inad bardzo fajny) i po pojawieniu sie nowego LEPSZEGO oprogramowania zmusza nas do zakupu nowego kompa czy tez podejmie prace nad przystosowaniem jego do nowego systemu? Pozostanie przy starym jest krokiem wstecz i dodatkowo nie ma teraz wsrod VAIO kompa o podobnych parametrach w ktorym dziala W7. Jesli chodzi o mnie to rozwazam "przesiadke" np na MAc BOOK PRO ktory zapewnia stabilnosc i dobra wydajnosc. Chyba jest to strzal w stope ze strony VAIO.

michal3411
Początkujący

Jeśli pojawia się nowe oprogramowanie (w cudzysłów) "" LEPSZE "" to producenci na niego często przechodzą .
System jest nowszy i ma ładniejszą szatę graficzną , dlatego producenci ten system instalują.

Ale do zakupu tego oprogramowania a właściwie komputera nikt cię nie zmusi.
Nie dla tego że chcą wcisnąć komuś ten soft , ale niejednokrotnie iż są nowe procesory chipsety płyt głównych i producenci tych podzespołów współpracują z Microsoft o zapisy licencyjne , oraz o dostosowanie tego oprogramowania dla systemów operacyjnych.
Owszem jeśli się chce to można opracować dla W7 , ale niejednokrotnie szkoda zachodu.

Przeinstalowujesz system we własnym zakresie najczęściej na nielegalny i sprawa załatwiona.
Ktoś ci coś wcisnął , albo coś na tobie wymusił , raczej nie.
Ten komputer został dostosowany do Visty i tego nie zmienisz .
Sony raczej nie będzie płacić za opracowanie nowego oprogramowania , dlatego że nie wszyscy chcą Vistę.
Odnośnie biegu wstecz to system Windows 7 jest krokiem wstecz , a nie na odwrót.
Powstał system Vista , problem jest w tym iż za bardzo pożera zasoby systemowe ,
dlatego Microsoft opracowało system który w mniejszym stopniu pożera zasoby komputera.
Niektórzy właśnie z tego względu zachcieli powrócić do systemu XP , ale szata graficzna była już stara , więc powstał w cudzysłów ""nowy"" Windows 7 .

Czy to jest postrzał w stopę , nie . Komputer jego projekt , czas pierwotnego powstawania
był dopiero wtedy gdy systemu W7 nie było na świetle dziennym.
Producent komputera nie będzie czekał aż powstanie ""nowe"" oprogramowanie (stare tylko odnowione z nową szatą graficzną ).
I zostały opracowane sterowniki do takiego a nie innego systemu.

garom_gapa
Początkujący

cyt. "Ale do zakupu tego oprogramowania a właściwie komputera nikt cię nie zmusi.
Nie dla tego że chcą wcisnąć komuś ten soft , ale niejednokrotnie iż są nowe procesory chipsety płyt głównych i producenci tych podzespołów współpracują z Microsoft o zapisy licencyjne , oraz o dostosowanie tego oprogramowania dla systemów operacyjnych.
Owszem jeśli się chce to można opracować dla W7 , ale niejednokrotnie szkoda zachodu.

Przeinstalowujesz system we własnym zakresie najczęściej na nielegalny i sprawa załatwiona.
Ktoś ci coś wcisnął , albo coś na tobie wymusił , raczej nie.
Ten komputer został dostosowany do Visty i tego nie zmienisz .
Sony raczej nie będzie płacić za opracowanie nowego oprogramowania , dlatego że nie wszyscy chcą Vistę.
Odnośnie biegu wstecz to system Windows 7 jest krokiem wstecz , a nie na odwrót.
Powstał system Vista , problem jest w tym iż za bardzo pożera zasoby systemowe ,
dlatego Microsoft opracowało system który w mniejszym stopniu pożera zasoby komputera.
Niektórzy właśnie z tego względu zachcieli powrócić do systemu XP , ale szata graficzna była już stara , więc powstał w cudzysłów ""nowy"" Windows 7 .

Czy to jest postrzał w stopę , nie . Komputer jego projekt , czas pierwotnego powstawania
był dopiero wtedy gdy systemu W7 nie było na świetle dziennym.
Producent komputera nie będzie czekał aż powstanie ""nowe"" oprogramowanie (stare tylko odnowione z nową szatą graficzną ).
I zostały opracowane sterowniki do takiego a nie innego systemu.

Hi. Oczywiscie masz duzo racji. Robiac zakup robie to na wlasne ryzyko. Jednak nigdzie nie znalazlem w dokumentach ani nikt mnie nie poinformowal ze zakupiony komputer dedykowany jest WYLACZNIE do takiego a nie innego systemu. Mozemy pewnie udowadniac sobie nawzajem czy W7 to krok wstecz czy do przodu. Jestem jednak daleki od tego gdyz nie jestem specjalista w tej dziedzinie a jedynie patrze na caloksztalt z punktu widzenia uzytkownika. Ewidentna wiec rzecza dla mnie jest to cyt."dlatego Microsoft opracowało system który w mniejszym stopniu pożera zasoby komputera." Tak wlasnie dlatego wymienilem system gdyz poprzedni Vista nie dawal rady. Wieszal sie blokowal niezwykle dlugo reagowal na moje komendy itd. Przy tym samym zapelninieniu kompa (te same programy zainstalowane przy Vista i W7) widze zdecydowana roznice na korzysc W7.
Na koniec dla jasnosci nie jestem ani obronca W7 ani Visty. Jestem uzytkownikiem i oczekuje ze narzedzia ktorymi pracuje beda mi pomagaly a nie utrudnialy prace. Byc moze Sony sprzedalo niewiele tych kompow a koszty zwiazane z dostosowaniem kompa do softu sa zbyt duze, jednak nie znam zadnego noweg kompa Sony w tej klasie i parametrach co w/w. A postep jest nieunikniony. Kazdy kto stoi w miejscu cofa sie - ktos juz kiedys na to wpadl. Pozdrawiam:)

michal3411
Początkujący

To fakt Sony nikogo o tym nie informuje przy zakupie tego komputera , nie leży to w "naturze" , kto używał Windows ten niejednokrotnie wie ( jeśli się cokolwiek zna , a raczej mało takich osób ).
Komfortowa praca na tym komputerze z systemem Vista , oj to raczej nie ma mowy .
Póki chcesz skorzystać z niego jako notatnika , lub do internetu no to jest raczej ok.
co do bardziej zaawansowanych prac to mogą się cisnąć słowa "" ...%#%*$#@... "" wykropkowane.

Ale nie dotyczy to tylko Sony to dotyczy tak samo innych producentów ,
winowajcą procesor typu CULV - Cmos Ultra Lov Voltage
to tak zwany procesor niskonapięciowy , tu niejednokrotnie chodzi o niskie zużycie energii ,
czyli przedłużony czas pracy na baterii , ale odbywa się to kosztem wydajności .

To samo było u innych producentów , wypuścili komputery z Vistą i efekty były takie same ,
inni producenci tak samo się nie "" pokazali "".

Ale niejednokrotnie było jeszcze gorzej bo po odinstalowaniu Visty nie dało się zainstalować nawet W7 .

Tu jedynie Apple jest "" do przodu "" ponieważ pisze system do swoich komputerów i do nich dostosowane .

I w ofercie Sony raczej nic w tej chwili nie znajdziesz , dlatego że nie ma w tej chwili w ofercie notebooków typu CULV , pewnie coś zostanie wypuszczone z W7 tylko kiedy ??? .
Gdzie indziej znajdziesz , nawet z W7.
To jest mniejszy rynek zbytu (segment) , nie ma dużej sprzedaży w porównaniu do notebooków
w cudzysłów "" dużych "" .

garom_gapa
Początkujący

Witam. Po dlugiej nieobecnosci moj problem s Windows 7 wrocil. Zaakceptowalem pewne niedogodnosci zwiazane z brakiem funkcji klawiszy czolowych i pewnych inych funkcji. Jednak kamerka i mikrofon dzialaly. Teraz przestaly. Robilem konieczne aktualizacje Windy 7 i nie wiem czy to one uwalily mi funkcjonowanie tych elementow? Pamietam ze poprzednio pobieralem jakies sterowniki do Visty instalowalem je w odpowiedniej kolejnosci i poza klawiszami funkcyjnymi na froncie i rozpoznawaniem linii papilarnych wszystko w miare bylo ok. NIestety nie moge sobie przypomniec jak to sie robilo. Czy moze ktos wie lub moze od tamtego czasu (czerwiec 2009) cos zminilo sie na lepsze i po zmianie systemu moje VAIO zadziala poprawnie?

Z gory dziekuje za pomoc.

michal3411
Początkujący

Niestety nic się nie zmieniło system wspierany przez firmę jest tylko taki jaki załączył producent .

Jeżeli stało się to po aktualizacjach to potrzeba przeinstalować oprogramowanie na nowo .

Lub odinstalowywać ( usuwać ) poprawki systemowe które się wczytywały na nowo .

Niestety na odległość niewiele ktoś ci pomoże .

Musisz posiadać system w wersji podstawowej BEZ POPRAWEK .

I zainstalować na nowo .

Ustawiasz punkt przywracania systemu po każdym załadowaniu poprawki do systemu

i jak się po jakiejś poprawce pojawiają problemy z urządzeniami takimi jak kamera itp.

to powracasz do punktu poprzedniego .